{.aligncenter width="158" height="161"}

Dagens telekompaketshändelser har inneburit varken total glädje eller destruktiv sorg. Jag skriverom dem på Newsmill, där även Henrik Alexandersson och Amelia Andersdotter har bra reflektioner publicerade idag. Läs dem båda, de ger en mycket mera korrekt bild än afk-mediernas snuttifierade och ofta dåligt insatta eu-rapportering.

Denna post kommer dock gå i glädjens tecken, trots att den viktiga 166an försvann ur spelet, åtminstone just nu. Marcin uttalar sig hemskt bra i Computer Sweden:

– I perioder har det varit lite magiskt att se självaktiviteten, när allt bara flutit på utan att någon egentligen samordnat eller haft någon kontroll över något alls. Det är internet i ett nötskal, internet på riktigt, säger han.

Jag kan bara instämma. Det är magiskt när man befinner sig mitt i trycket. När någon säger "kan nån koda en hemsida" och någon annan, som man inte vet vem det är, har fixat det en stund senare. Eller när man får texter översatta till tiotalet språk på en eftermiddag, eller när en tysk medborgare ringer Olle Schmidts kontor och pratar om telekompaketet... listan på svärmeffekter går att göra hur lång som helst.

Telekompaketets effekter kommer snart. IFPI och Antipiratbyrån kanske blir de första att försöka tvinga operatörerna till "lawful content". Med 166an hade det varit enklare att stoppa dessa tokiga lobby- och privatpolisorganisationer. Men vi får inte ge upp! Nätpolitiken och kampen för ett helt och fritt internet måste hela tiden skapa nya innovationer, många smarta tricks och hitta de ingångar som ges.

Åsa Torstensson är överraskad. Det är inte första gången regeringen är det, men de får nog börja se det som normaltillståndet sen FRA-bloggbävningen. Carl Schlyter säger till SvD:

– Först var det en mur av motstånd, men sedan blev trycket för stort. Mycket tack vare att medborgarna engagerade sig så mycket i frågan, säger Schlyter, som tycker att det är ett utmärkt exempel på att människor kan påverka om de engagerar sig i tid.

166: FAIL, 138: half-WIN, activism: WIN. Först förtjänar vi vila, sen får vi kolla in läget, tänka efter och fundera på hur vi säkrar 138an. Ingen sorg! (hoppas Frankrike får hjälp med hadopi nu)

Vi syns i #telekompaketet på irc.freenode.net och på http://werebuild.eu!

*ni som inte ircar - minitruth byggt ihop en bra tutorial.

På förra inlägget fick jag en bra kommentar:

Vi borde fortstätta med werebuild.eu även efter telekompaketsomröstningen. Det vore bra med en svensk motsvarighet till laquadrature.net så vi kan informera om vad som händer i EU. Jag menar telekompaketet.se och werebuild.eu kom ju ganska så sent. Vi borde kunna åstadkomma betydligt mer om vi låter wikin växa och arbetar med frågor tidigare. Samt om vi försöker stödja laquadrature.net och liknande så att även andra länders medborgare kan informeras, besluten tas ju av flera länder.

Jaaaa! Lets do it!

Skriven av admin den 06 maj 2009