Då jag forskar i bland annat det Björkska paradigmet för text, måste jag utfärda en hypotes:

Bakgrund.

Som akademiker, bloggare och facebookberoende skriver man tusentals tecken varje dag. Det är nästan sjukt hur mycket man knapprar på tangenter och glor på en skärm. Under nittiotalet slog så kallad WYSISYG igenom på persondatorerna. Jag var tillräckligt ung för att först läsa om WYSIWYG i böcker innan det realiserades på min 486:a. Sedan dess har man jobbat friskt i Word, Pages, Texteditorn... med mera. Wordpress är semi-WYSIWYG. Det man ser "bakom huven" är i en slags gråzon mellan kod och publicerbart resultat. Givetvis har allt detta nackdelar. En bloggpost kan se sjuk ut, worddokument rasar och krånglar, och när man väl har layoutat färdigt ser det ändå taffligt ut. Att stå vid skrivaren och printa ut en halvfärdig artikel framkallar illamående! Det varma pappret och de taskiga radbrytningarna smakar surt kaffe.

Genomförande.

Jag har spenderat några timmar på min halvlediga söndag med att lära mig TeX. Detta går ut på att man verkligen går back to basics och skriver sina texter i kod. Det är dock inte särskilt svårt, speciellt inte om man har några mallar i sin editor (jag kör själv LaTeX genom TeXShop). Jag lärde mig att fixa koden genom att fixa till min gamla sammanfattning av Order of Things. Här är resultatet.

Hypotes.

Bloggande har förändrat skrivandet, både till form och innehåll. Det har även WYSIWYG-paradigmet gjort. Nästa artikel jag skriver skall inmatas helt i TeX. Fortsättning följer.

Skriven av admin den 05 oktober 2008