Det smarta pluginet firesheep skapar kaotisk oro. I sedvanlig ordning krävs det att någon tillverkar ett användarvänligt litet program för att säkerhetsproblem som länge varit kända ska "avslöjas".

Den större bilden är lite mera slukande. En halv miljard digitala liv skickas okrypterat över internet, för vem som helst att fånga upp på vägen. Inte bara din retsamma granne på det trådlösa nätverket.

Kör vi programmet traceroute på facebook.com passerar trafiken Sveriges gränser här:

8 se-fre.nordu.net (109.105.102.9)
9 dk-ore.nordu.net (109.105.97.6)

Om jag var FRA skulle jag ha en så kallad samverkanspunkt nånstans mellan Göteborg och Danmark, och här är det fritt fram att direkt kopiera all okrypterad trafik. Hett gratistips till Lovön!

Hur går man då runt facebooks mycket klantiga säkerhetsproblem? Det är ju ganska lätt att fixa det, bara att installera krypterad https på webservern ("bara" är kanske ett relativt begrepp på så stora sajter).

Just att bli sniffad på öppna trådlösa nätverk är enkelt. Man använder sig av en VPN-tjänst, exempelvis ipredator eller den mycket säkrare Air VPN. Ipredator skyddar dock inte mot FRA då dess servrar står i Sverige, och trafiken ändå skickas i klartext över gränsen. Däremot Air vpn står i Frankrike, men sen går det ändå okrypterat därifrån till USA.

Någonstans här träffar vi på MI6 och NSA:

10 uk-hex.nordu.net (109.105.97.29)
11 linx.br02.lhr1.tfbnw.net (195.66.225.121)

Trafiken hoppar över Storbritannien innan den når tfbnw.net som ägs av facebook. Den enda vettiga lösningen är att trafiken krypteras från din dator, till facebooks serverhall. Men då måste vi be facebook om nåder, likt digitala slavar ber om sin frihet. Starta en grupp kanske...

Andra sätt att undvika att bli sniffad av grannen är exempelvis att använda TOR eller att sätta upp en Linuxserver hemma som man SSH-tunnlar sin webtrafik genom när man sitter på öppna trådlösa nätverk.

Oavsett om det nu är kontorsgrannen eller FRA man nojar över, är det alltid lika trevligt när paranoia leder till att man får chansen att prata kryptering.

*Picture unrelated.
Uppdatering 1: Ungefär samma saker, fast i mera detalj, framkommer i Eric Butlers mycket läsvärda bloggpost om ämnet.
Uppdatering 2: Idg.se skriver vidare om bla. varför inte HTTPS everywhere hjälper i alla situationer.
Uppdatering 3 Blev intervjuad av radio Metropol om saken och pratar lite allmänt om kryptering. För er med fria operativsystem har jag lagat till en OGG-fil (i Win/MacOS får man ladda hem VLC player el. dyl)... okej... en mp3 också då...

Skriven av admin den 26 oktober 2010