Det verkar som om den svenska internettrafiken minskar, till och med halveras. Visst, det kanske bara är temporärt och kan mycket väl ifrågasättas, men det finns ändå en intressant aspekt att notera. Jon Karlung på Bahnhof rapporterar till Idg:

– Hur kommer det sig att vi har ett av de finaste bredbandsnäten i världen? Det  beror förmodligen på att det har varit trafikintensivt med många tjänster som dragit kapacitet. Skulle det här hålla i är vi nere på sydeuropeiska nivåer.

För att förstå hur vi hamnade här mitt i Ipred, måste vi greppa 1999. Därför har bloggen 1999-2009.se dragit igång. Ur FAQ:

År 1999 var IT-bubblans stora år, det sista året då allt expanderade och kurvorna bara pekade uppåt. Samtidigt var det året då Napster startade fildelningsexplosionen och då orden “MP3″ och “djuplänk” för första gången uttalades i svenska rättssalar. Fri mjukvara etablerades som modellen för någonting större i böcker som The Cluetrain Manifesto och The Cathedral and the Bazaar, samt genom tilldelandet av ett pris till operativsystemet Linux vid konstfestivalen Ars Electronica. Faktiskt så var 1999 det även det år då RSS-tekniken, som lade grunden för vad som senare skulle kallas “web 2.0″, först utvecklades.

Lagstiftning ligger ofta decennier bakom teknikutveckling, och i fallet mp3 är det typ tio år mellan ett codec och det codex iprediaensis som vi kanske kommer att skratta eller gråta över (mera troligt) om ytterligare tio år. Kanske är det en klyscha, men the present is also in the past.

Skriven av admin den 02 april 2009