FRA har anmält bloggaren Henrik Alexandersson till JK för yttrandefrihetsbrott enligt 2 § sekretesslagen (1980:100). Anledningen är att han har publicerat hemligstämplade dokument som visar att FRA spanar på privatpersoner, något som säkert irriterar Tolgfors när han påstår motsatsen. Jag är inte juridiskt skolad, men regeringen kanske bör fundera på följande paragraf (kap 14) om de vill rädda sitt anseende8 § Regeringen får, förutom när det särskilt anges i bestämmelse om sekretess, för särskilt fall förordna om undantag från sekretess när det är påkallat av synnerliga skäl

Jag blir förbryllad över hur FRA tänker nu.Alexandersson säger till Medievärlden:

Det här dokumentet visar tre saker: Att FRA samlar in information om vanliga svenskar. Att informationen kan vara på en tramsig nivå. Att denna information kan läcka ut från myndigheten.

När FRA anmäler till JK så bekräftar de att dokumentet är äkta, och att det är på allvar.

Åkesson, som har undertecknat anmälan, svarar kryptiskt:

- Vi måste hålla på reglerna, säger FRA-chefen Ingvar Åkesson till TT.

Gräver inte FRA sin egen grav nu? Jag menar, rent PR-mässigt så kan detta omöjligen vara en fördel. En myndighet som anmäler till JK! Att man till på köpet har gått på en bloggare är ju förödande.

Jag undervisade ett tag i strategisk kommunikation på Högskolan Väst. Detta är ett skolexempel på en provocerande strategi som kommer att riva djupa sår i både regeringen och FRA. Har Tolgfors tappat kontrollen? Har FRA släppts lösa att göra vad de vill nu?

Ingen anledning att dra på sig foliehattarna. Detta blir nog en ordentlig skandal.

Läs mer:

Rick Falkvinge, Opassande,Expressen,Aftonbladet,Dagens Media

Uppdatering:SvD har ett längre uttalandefrån Alexandersson som är värt att citera:

– Min kommentar är väl att det verkar som om FRA försöker hota och skrämma mig till tystnad. Men det är inget jag kommer att acceptera, posterna ligger kvar på bloggen, säger han till SvD.se och fortsätter:

– Men det här visar ju samtidigt att dokumenten är äkta. Och det drar ju uppmärksamhet till dokumenten, något de kanske inte tänkt på.

Skriven av admin den 28 juli 2008