Igår var jag på C-base. På videon ovan hör man, om man lyssnar noga, slagorden "Eff-arr-ey (FRA)... Pirate Bay...Reeeeboot!". Hade det inte varit för att jag är en tokig filosof, hade detta kunnat sammanfatta en hel del om nätet och politiken. 2009 behöver en omstart. Reboot!

Den Kantska vulgära tidsuppfattningen säger oss att det nu har gått ett år, att nästa blir lika långt, och att tiden går framåt. Våra samhällen är ordnade efter olika tidsuppfattningar, som gör att vi kan skriva historia och invaggas i olika kontinuiteter.

Genom historieskrivningen skapar vi olika berättelser om hur det var för länge sedan, med hjälp av våra kognitiva territorialiteter (språket, minnet, osv.). Många anser att det var för jävligt i Sovjet eftersom det var en ”kommunistisk” diktatur, nästan alla tycker att Nazityskland var hemskt, och de flesta vet att det är kasst i Nordkorea.

Varför inför vi då FRA-lagen, som ju börjar gälla i morgon? Vad kan det vara för typ av mekanism som sakta men säkert pressar oss mot STASI 2.0, som får oss att återupprepa historiska misstag? Ännu mera intressant är hur vi överhuvudtaget kan kalla oss frihetsälskande demokrater?

För att förstå 2009 lite bättre gick jag till Stasi-museum här i Berlin. Muséet ligger i en av de byggnader som var Stasis gamla huvudkvarter. Hela komplexet inrymde tjugo tusen anställda och bestod av ett tiotal jättebyggnader. Man rev några kyrkor och andra hus runt omkring området eftersom man väntade sig en framtida expansion. FRA har bara 650 anställda, men å andra sidan är de ju bara en liten gren av en total övervakningsapparat, och sen har de ju en superdator. Okej, dags för en bildexposé från muséet. Håll scrollhjulet i högsta hugg! Fortsättning följer nedan!

[gallery]

Stasi var en monstruös och klumpig organisation. Detta berodde inte bara på byråkrati, utan även på att tekniken var primitiv jämfört med dagens panspektriska apparater, som har helt annorlunda fylogenetiska egenskaper. Exempelvis var man tvungen att använda dolda kameror och mikrofoner för att hålla reda på människor, man var tvungen att koppla in sig och föra akter och (pappers)filer över befolkningen.

Stasi skickade information om ”kontrarevolutionärer” till Moskva, FRA skickar information om ”terrorister” till Pentagon, London, Berlin... Visst är det bra! Samhällets fiender hålls i schack av en sammankopplad informationsapparat. Problemet för Stasi var att innehållet i att vara ”kontrarevolutionär” bara växte och växte. Kanske var man en kapitalistisk förrädare om man hade en Iron Maiden-skiva i bokhyllan (se bild), om man skrev dikter, eller om man träffade vissa personer. Kanske är man idag terrorist om man är Islänning, kommer från mellanöstern, skriver en uppsats om Al Qaida, eller släpper ut minkar i skogen (”ekoterrorism”). Anne Roth talar mer om detta här.

2009 är året då vi får ta itu med FRA, tillsammans med alla andra tokigheter som nu kommer och attackerar internets. Det gick inte att övertyga den svekliberala regeringen, men förhoppningsvis kommer den att få äta upp den sura FRA-kakan vid varje tillfälle de visar sig. Så nu är det upp till oss att bevara internet och se till att problemet FRA löser sig. Vi får helt enkelt bygga så att vi i fortsättningen kan andas utan att Stasi 2.0 lyssnar. Än så länge är det inte förbjudet att kryptera och routa sin trafik, än så länge är det inte förbjudet att prata med varandra på gatan och det verkar som om det fortfarande är tillåtet att dela sin internetanslutning med någon annan.

{.alignnone .size-medium .wp-image-446 .aligncenter width="225" height="300"}

Från Berlin hälsar jag och mina hackarekamrater en happy new Fear till FRA! Next year FRA, om ni vill komma ut på internets, måste ni gå genom oss först!

Skriven av admin den 31 december 2008