Jag bryter min sommartystnad på Intensifier för att släppa ur mig några av de hemskt roliga saker som händer i fiberledningar, såväl som på fysiska platser i den generella röra som vi ibland kallar nät-/hack-/fraktalpolitik. Alltså - tre delar, tre bloggposter.

1. Spaces

I lördags var det som bekant hackniteforskningsavdelningen i Malmö. Det verkar som att det sammanlagda intrycket var "episkt". Jag hann givetvis inte delta i allt som hände, men några korta sammanfattande intryck kan ändå vara på sin plats. En mycket intressant föreläsning hade titeln "Rebike, Wireless Africa & Hacking that makes a difference", som hölls av Rebike.dk. Här beskrevs olika tekniker och metoder för att bygga internet under förhållanden där ström och internättillgång är extremt våra.

Bland annat presenterades en fallstudie från Tanzania där man från endast en satellitupplänk hade byggt trådlöst internet med stor täckning i en stad. Genom att använda billiga routers och sedan hacka det urbana syntaxets befintliga strukturer, exempelvis hustak, stolpar och parabolantenner, lyckades man få internättillgång över ett stort område.

Det finns flera anledningar till att bygga system av denna typ. För det första lägger man första pusselbiten till en infrastruktur som inte tidigare fanns. Men man gör det även på andra villkor än de som följer när stora multinationella bolag eller stater investerar. Dels låser ofta dessa in användarna i vissa konsumentroller, exempelvis att varje hushåll måste teckna sitt eget abonnemang. Men ofta följer även det med övervakningsutrustning "på köpet", något vi ser inte minst i Kina och Iran. Att bygga internät på användares villkor kan alltså vara till stora fördelar även ur demokratisk synvinkel.


Skriven av admin den 16 juli 2009