[caption id="attachment_1364" align="aligncenter" width="390" caption="I Tyskland kunde vänstern och de gröna rösta nej. NEVAR FORGET!"]Picture
1{.size-medium .wp-image-1364 width="390" height="111"}[/caption]

I kommentarerna till mitt föregående inlägg om hatalagringsdirektivet hade jag nöjet att fånga in en kommentar av Jakob Dalunde (mp) som bland annat lyder:

Jag tycker denna diskussion blir lite märklig, som om problemen kunde lösas i en handvändning. Om bara “insikten” infinner sig.

Det är inte så att Miljöpartiet eller Vänsterpartiet saknar insikt i hur EU-maskineriet fungerar.

Det finns inga “aha”-upplevelser som kan stoppa datalagringsdirektivet, bara hårt arbete för att få rätt beslut i domstol och ministerråd.

Den upprör mig mycket. Förutom att implicit försöka säga att datalagringsaktivismen skulle vara naiv som tror att saker skulle lösa sig i en "handvändning", så visar den på att Dalunde fortfarande stirrar på Rosenbad snarare än på EU.

Diskussionen om datalagringdirektivet har funnits sedan Bodström började yra om det och möjligheten att påverka EU i en mänsklig riktning är varken en "aha-upplevelse" eller en "insikt". Den består av ett mycket aktivt grupparbete som det inte verkar som om miljöpartiet kan eller vill se.

Men jag kan hjälpa er lite på traven Miljöpartiet, om ni nu inte vill "låta debatten lägga sig". (När Reinfeldt sade det om FRA bloggade jag nästan varje dag i ett år, och det blir nog ännu värre den här gången).

I Tyskland är det big news att Sverige intar en nyckelroll i datalagringsdirektivet. Citat urtaz.de:

So ergibt sich jetzt die kuriose Situation, dass die vorherige sozialdemokratisch geführte schwedische Regierung eine Direktive in Brüssel absegnete, die ihre konservativ-liberale Nachfolgerin nun blockiert. Und in der EU-Kommission, die Schweden nun gerichtlich zur Umsetzung zwingen will, als neue schwedische Kommissarin und ausgerechnet zuständig für das Ressort „Innere Sicherheit“ mit Cecilia Malmström eine heftige Kritikerin der EU-Direktive zur Vorratsdatenspeicherung sitzt. Malmström kündigte bei ihrer Befragung durch das Parlament an, sie werde überprüfen, inwieweit diese Direktive mit dem übrigen EU-Recht vereinbar sei.

Det vanligtvis lydiga Sverige är trotsigt just nu. Saker börjar hända och det finns möjligheter att internationellt driva bort datalagringshetsen från EU och därmed stoppa exporten av direktivet till mindre demokratiska regimer.

Ta till exempel Rumänien. Ett land som insåg, mot bakgrund av sin egen historia, att det inte var förenligt med varken konstitution eller framtidsvisioner att tvångslagra varje medborgares data. Var de rädda för Sarkozy? För lite böter från EU? Nej, de såg lite längre än till nästa val och stoppade datalagringsdirektivet i papperskorgen.

Dalunde kan inte bestämma sig. Det verkar som hans vision av EU-kritik innebär att man snällt lyder men samtidigt är en "kritisk röst". Alltså en Fredrik Federley. Och kom inte och påstå att datalagringsdirektivet är mindre politiskt känsligt än Eurosamarbetet. Det är så politiskt känsligt att det förhoppningsvis avsätter politiker som Bodström, Tolgfors, Reinfeldt, Ask och... hemska tanke... kanske en och annan miljöpartistisk framtida minister.

Skriven av admin den 08 februari 2010