Det är en genomsnittlig torsdag och jag sitter på den alltjämt så populära webben. Så kallade "hemsidor" finns inte längre. Allt som finns är så kallade "skripp" som tuggar på mina ben när jag hoppar fram längs "hem"-sidor. Ibland önskar jag att de aldrig spelade in den där filmen "the Matrix", för det är så jobbigt att ifrågasätta koden för den "perfekta upplevelsen". Visst vore det fint, om man bara kunde browsa lite, ni vet, ta fram en sida på internet och ta en öl, yo. Underhållning och upplevelse, det är ju så fint!

Surfar till ove.se, jag menar det är ju en hemsida på webben. Lugnt. Ingen fara. Faror är för de paranoida ludditerna, lol. Please ignore:

ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js';

I min mail får jag ett meddelande. Google har lanserat en ny tjänst. Det är nog ingen fara, jag gjorde ju bara för en vecka sen ett inslag om Facebook på radion, så vad är ett litet mail. Jag är medveten /mvh hybrisinternaut.

Mailet är från Google. Väldigt odramatiskt. Jag får inga brev från Siemens, inga från Volvo, och inga från Nestlé. Storföretagets normalisering i IT-bubblans kölvatten är som ett smörjt maskineri. "Klicka här för att bli medlem i Google+". En tredjedels sekund senare är jag på webben som vanligt och ombeds att lägga ca 50 personer i cirklar. Vissa drar jag till "friends", vissa till "family", och sen ber Google mig att komma på nya typer av cirklar. Arbetskamrater som jag pratat tre gånger med lägger jag i den nyuppfunna cirkeln "akademi", folk som jag chattat med 1.5 gånger på IRC lägger jag i "internauts", etc.

Jag använder nästan alla googles tjänster utan att riktigt veta om det. Mail, läsa bloggar, youtube osv. Varför lagra det på min egen dator? Patriot act är ju så mycket bättre, så att vi kan ha informationskrig för frihet! Lagra allt i Amerika! Ni vet, ni är väl patrioter! Död åt hårddisken!

När jag skaffade Facebook, på den tiden när man var tvungen att ha en universitets-mejladress för att få bli medlem, var det ett helvete att hitta sina "vänner". Om nittiotalets communities handlade om att typ skriva vad man gillade för musik, handlade facebook om att hitta vem-som-kände-vem. Har hört ryktesvägen att det är ute nu.

Jag får minst femtio förslag på vilka som är mina vänner på Google+. Om du har mailat mig är du redan ett offer. Google+ är next level och vet redan vem som är vem, det enda de behöver veta är själva kvalitén på vem. Ni behöver inte ens gå med i Google+, för även om ni aldrig sett Gåggles, så räcker det med att ni har mejlat mig nån gång, så är ni i "kretsen". Get in the zone baby!

Google vet redan "vem" som besöker ove.se. Och i och med att de vet vilka, så vet de på ett ungefär vad ove.se är för ställe på webben. Men det räcker inte riktigt för att vara next level. Besökarstatistik är väldigt 2008! LOL för statistikupphetsning! Inte ens reklambyråer går på argumentet "välbesökt hemsida" längre. Det krävs kvalitativ metod, inte kvantitativ. Om vi bara kunde veta hur webbens "cirkelresonemang" löd, om vi bara kunde veta hur folk "hängde", då vore det mycket bättre. (PS. testa "Google Hangout").

Så jag gratisarbetar för Google och klassificerar alla som har mailat mig i perfekta cirklar. "Du är min friend", "Dig har jag aldrig träffat, men jag skriver en ny cirkel", "Du är en idiot, men det gör inget för jag har en cirkel för idioter"...

På åttiotalet, ni vet när vi forfarande bara hade två tevestationer med statstelevision (hej öst), då var det farligt med "knarkare" och "sånt". Finns säkert en cirkel för det på Google nu. Don't worry. /b/ happy.

Skriven av admin den 02 juli 2011