Det är mycket kärlek nu. Rena och skära affekter som manifesterar sig i självresonerande bloggväggar, en trend som till och med gammelmedierna har hoppat på. Det är sant som Rasmus säger, att det kanske är fördummande i någon mening att tusen bloggar samtidigt skriver om IPRED 1 och att slemlänkandet får som effekt att indextjänster som knuff krackelerar av trycket.

Dock är jag inte lika kritisk som Rasmus. Jag ser kärlek, begär och lust i detta! Som civilsociologisk och smittontologisk forskare inser jag mer och mer att Tarde har rätt, och att han har haft rätt men att det är först nu som man kan se det så himla tydligt.

Men Rasmus har rätt i att det hela kan utnyttjas mera effektivt. Det finns en brutal masseffekt i att alla skriver samma sak, men när det bara blir imitation på imitation så förlorar varje enskilt inlägg sin intensitet. Bättre är om man kanaliserar energin och delar upp arbetsuppgifter, exempelvis att läsa lagtexter, göra research osv.

I min förra post skrev jag att jag tror att en effektiv strategi för att stoppa IPRED är: "full-spectrum dominance, bloggtryck och jävelskap". Det är endast bloggtrycket som har uppnåtts än. Full-spectrum dominance kräver gammelmedier. Jävelskap kräver innovationsförmåga.

Men detta är bara mina spekulationer. Jag har som vanligt en tveeggad inställning till denna form av reaktivt motstånd, och ofta diskuterar jag och Per olika former av proaktivt motstånd.

En uppgift för filosofin, civilsociologin och alla discipliner är därför att forska om motståndsformer i alla dess skepnader (har ni en text, skicka den till rsmag.org).

Den enande kraften (pouvoir) är ändå tesen om att hyrsnutsamhället är osympatiskt. Det gäller att multiplicera motståndsformerna, inte bara mångfaldiga dem. Deleuze och Guattari har skrivit bra om detta i A Thousand Plateaus:

Don't be one or multiple, be multiplicities! Run lines, never plot a point! Speed turns the point into a line! /.../ Don't have just ideas, just have an idea /.../ Have short term ideas. Make maps, not photos or drawings. Be the Pink Panther and your loves will be like the wasp and the orchid, the cat and the baboon. (27)

Att bloggväggskopiera är ett sätt att vara multipel på. Det är bra, men det är ännu bättre att forma multipliciteter, att varje inlägg som skrivs och länkar tar IPRED ett steg längre, förflyttar det, tar ett nytt perspektiv, bygger vidare, gör fel, gör rätt, gör annorlunda. Att ha bara idéer är opinion. "Svenska folket är negativa till IPRED1". Javisst, det är så den parlamentariska politiken funkar. Vi röstar för eller emot. Detta är givetvis hemskt viktigt, men det har ingen intensitet. Det krävs alltså multiplicitetstänk för att ta IPRED 1 vidare, bortom det kvalitativa och det kvantitativa: Vad som behövs är kvalikvant! Tarde säger att varje imitation innebär en förflyttning. Denna förflyttning kan utnyttjas! Varje människa som tänker "IPRED" med sitt huvud, sitt hjärta eller sin mage har gjort en förflyttning. IPRED is in you! Precis där, i det momentet som du mår illa och blir arg, där ligger potentialen att göra något nytt.

Enhet är inte bra. A-parallell evolution (Horizontal Gene Transfer) är bättre! Låt IPRED vara viruset som smittar mellan katt och babian, var fästingen som överför smittan! Human-tick assemblage! Smittohärdar är något annat än kvantitativa opinioner. Det är rörelser och linjer, produktion av produktion.

Skriven av admin den 25 oktober 2008