{.aligncenter width="350" height="262"}

Igår, timmar innan den postdigitala festen, höll Juliagruppen ett "nätvarosamtal" på Världskulturmuséets trappa. Den något förvirrande bilden, som Lisa fångade, föreställer en spontan cyborg som uppstod då högtalarvästens individualiserande megafonräffling uppgick i ett sifonoforiskt juxtassemblage av människa+människa+maskin+arkiv. Vad en kropp kan göra är alltid en öppen och empirisk fråga... och bör således utforskas!

Eftersom jag modererade samtalet är jag inte riktigt i skick att utvärdera om själva formatet var lyckat eller ej, det vill säga att ordet delades runt ganska slumpartat. Temat för samtalet var nätneutralitet, och några punkter som vi råkade uppehålla oss vid (och som fångades i arkivet som syns på bilden) var:

  • Vad är nätneutralitet och var går dess gränser?
  • Vad är en ISP?
  • Vad är förhållandet mellan nätneutralitet och demokrati?
  • Vilken ontologisk status har internet?
  • ... [fyll gärna i det jag missar i kommentarerna]...

Jag tycker att diskussionen var produktiv, men så är jag ju något av en telekompaketsnerd också. Någon frågade efter länkar till var och hur man kan läsa mer om nätneutralitet. Så jag upprättar en lista här.

Så i termer av aktualitet kan man nog ändå säga att det är hett att diskutera just dessa frågor just nu. Dokumentation från första seminariet finns här, tillsammans med länkar till video. Redan om två veckor är det dags för Nät och Samtal II: Digital demokratisering. Håll ett getöga på kalendariet och tack till alla er som deltog.

Uppdatering: La Quadrature du Net manar till att i morgon ringa MEParna i Bryssel. Just do it!

Skriven av admin den 28 september 2009