Jag hade tänkt att värma upp höstmörkret med lite trevligheter från internets. En de grundfylogenetiska egenskaper som kablar, routrar och dator har, är ju förmågan att kopiera och därmed remixa. Redan Gabriel Tarde tänkte sig att kopiering var en grundförutsättning för kärlek:

Det finns inget mer naturligt än att de som älskar varandra skall kopiera varandra, eller, snarare, då detta fenomen alltid till en början är ensidigt, så skall älskaren kopiera den älskade. (Tarde, 1903:217)

Min polare Heiti gillade detta så mycket att han postade det på sin blogg. Därefter gav han mig i uppgift att remixa vinjettmusiken till gammelteveprogrammet Kobra. Jag ser inte på detta program, men om det finns musik att kopiera, så är jag alltid med på noterna (ursäkta ordvitsen). Resultatet finns att ladda ned här (av någon anledning verkar inte länkarna funka... kom igen SVT, det är en webserver, inte en tevemast! (jag får väl hosta filen själv)). (tack Rikard).

Anna Troberg sammanfattar denna inställning på ett mycket klarsynt sätt:

Stor kultur skapas inte av att ensamma mästare sitter i ett elfenbenstorn och skapar storverk på egen hand. Stor kultur skapas genom alla dessa miljoner förbindelser. Kulturen är inte enstaka storverk. Kulturen är detta enorma nätverk och utan detta nätverk skulle ingen stor kultur skapas överhuvudtaget. Kulturen måste få flöda fritt mellan människor. Om man väljer att sätta upp diverse olika spärrar i kulturnätverket, så kommer man sakta men säkert att strypa kulturen.

Detta är inte bara stora ord från Anna, utan även så hon gör med sina egna skapelser. Bara att ladda ned och låta dem koppla fritt här och här. Tyvärr finns det kulturhatare i Danmark som försöker blockera The Pirate Bay, som hon använder som distributionskanal. Men vi routar runt sådana fasoner!

För övrigt verkar den stora nyheten i FRA-frågan vara vad det kostar oss konsumenter. Sure... lite jobbigt. Men läs hellre vad Mark Klamberg skriver (om signalspaningsnämnden, PTS-remissen, och den intressanta bygga-vidare-lösningen på ryktet om att FRA buades ut på Dreamhack), för det är mycket viktigare.

Skriven av admin den 02 december 2008