Vår starke Defence Minister Sten Tolgfors kommenterar på sin blogg att Mona Sahlin har sagt att hon har tänkt att riva upp FRA-lagen om det är så att den kränker "integriteten". I Almedalen lovade s och mp att lagen skulle rivas upp om de fick makten vid nästa val. Frågan är varför man överhuvudtaget ska lyssna på denna politikerklubb när den ändå är grundlurad?

Klamberggår tillsammans med stoppaFRA-lagencrewet och Bahnhof ut och förklarar både pedagogiskt och precist:

Att det nya förslaget inför vissa ytterligare rättsliga begränsningar för vad FRA får göra med avlyssnad trafik – som att inhemsk trafik måste förstöras när den väl har identifierats som sådan – är då av marginellt värde. I det skede när dylika bestämmelser kan tillämpas är ett integritetsintrång av väldiga proportioner redan ett faktum.

Man kanske borde kräva av politikerna att de tog på sig en bygghjälm och en pannlampa och åkte ut och kollade på en fiberkabel... för det är ju precis det som har repeterats in absurdum främst på bloggar. Men det är nog ett ganska dött projekt, eftersom det är lättare att göra kompromisser på just "rättsliga begränsningar" än på en kabel. "Vi har stärkt integriteten genom rättsliga åtgärder, det handlar inte om massövervakning eftersom vi har en specialdomstol, nej det är inte frågan om att läsa någons mejl för vi har en lag... ursäkta mig jag behöver en halstablett för att kunna säga det igen och igen...".

Dessa två inkommensurabla perspektiv gör att vi troligtvis inte kan hoppas på att en framtida regering kommer att riva upp någon lag. Den kommer istället skapa en kompromisslag där samma portar masskopierar data från internet från så kallade "signalbärare". Så här kommer det se ut i miniatyr (tekniska experter får gärna rätta mig om min hemmasnickrade bild är missvisande, kommentera!):

{.aligncenter .size-medium .wp-image-484 width="300" height="138"}

Din dator, och din och din är inkopplade, och FRA jobbar in sig på de portar som kopierar all trafik. Och enligt Aftonbladetartikeln kommer det att röra sig om gigantiska mängder.

Det finns bara ett parti som kompromisslöst inte tycker att FRA har något att göra i de där kontakterna, och det är Piratpartiet. Än så länge är FRA inte inkopplade, i alla fall inte officiellt. Om s+mp+v hade tänkt att riva upp lagen spelar ingen roll om de inte inte explicit anger att det enda som funkar är att riva ur de inkopplade kablarna! Ja, precis... ni måste ta på er bygghjälmarna och dra ur dem, det räcker inte med en ny lag my dear politicians.

Vi kan tyvärr inte lita på att en klubb i Rosenbad kommer fixa det här åt oss. Nope, vi får nog hitta egna sätt att lösa problemet med "smygportarna". Vi har inte längre källskydd för våra medier, vi saknar enkla och smidiga sätt för att kommunicera ostört. Jag kan inte längre garantera att de redaktionella kontakter jag har med internationella författare inte hamnar i ett FRA-sociogram och säljs vidare till någon som är mindre noga med mänskliga rättigheter, ex. USA eller England. Men det löser vi!

Uppdatering: Om mitt fokus på kablar fortfarande inte har övertygat någon idealist där ute, som tror på människor, lagar och beslut, så kanske detta om tillsättningen för de FRA-granskande domstolarna kan. Svensk Folkeparti är i farten igen:

Vi har fått uppgifter om att du skickat ut ett mejl till riksdagsgruppen där du förklarar att Lindberg är olämplig att sitta med i granskningsnämnden.

– Det stämmer inte. Lindberg och personalberedningen har fått mejlet. Inga andra.

Är det inte rimligt att åtminstone en FRA-kritiker får plats i granskningsnämnden som ska granska just FRA?

– Alla folkpartister är FRA-kritiker.

Det kan du väl ändå inte mena?

– Jo, säger Johan Pehrson till Nyheter24.

Den enda folkpartist som röstade nej till FRA-lagen var Camilla Lindberg.

Nyheter24 har sökt Camilla Lindberg för en kommentar.

Skriven av admin den 03 februari 2009