Det är nu sex dagar kvar tills FRA-lagen eventuellt klubbas. Intensifier har inte skrivit om just FRA på väldigt länge, vilket vittnar om en känsla av uppgivenhet. Jag var sjukt aktiv förra sommaren (se bland annat publikationer i press och akademiska tidskrifter samt FRAntologisammanfattningen). Överallt ett  rött skimmer, FRAdar everywhere.

Jag tror att jag tappade hoppet den 16 Januari detta år. Detta är dock inte med nödvändighet något negativt. Det ledde istället till några fundamentala insikter om hur man kan hitta bättre strategier för att bedriva nätpolitik. Protesten mot FRA hade gått överstyr, till slut fanns det inte några hårdare ord att ta till, inget mera dramatiskt att iscénsätta... även om jag i tanken försökte får fram något kreativt lyckades inte detta. I praktiken fanns bara ett stoppa-och-vara-emot-tänk.

Mycket hade säkert kunnat ske på ett annat sätt. Det arbete som nu sker runt om i blogosfären är mycket viktigt, och jag vill på inga sätt förringa hur allvarlig frågan är. Tyvärr har FRA kommit att bli en cancerogen fråga för mig, där jag inte har något konstruktivt att tillföra längre. Som tur är har detta lett till att jag istället jobbar med uppbyggande projekt, exempelvis werebuild.eu och Juliagruppen. Nätet måste byggas rätt för framtiden. FRA tillhör en svunnen tid av kallt krig och spioneri. Det finns inte längre några människor kvar i signalspaningen, ingen medmänsklighet...

Skriven av admin den 09 oktober 2009