När man har ställt några relevanta frågor om FRA och Wikileaks finns det ytterligare några saker som gäller förhållandet mellan nationell yttrandefrihet och kryptografisk praktik.

Wikileaks huserar i Sverige på grund av starka yttrandefrihetslagar, vilket är anledningen till att de även baserar sig i Belgien och har arbetat för IMMI, det isländska lagpaketet som ska stärka yttrandefrihet, meddelarskydd och mere conduit hos internetoperatörer.

Wikileaks har inte ansökt om utgivningsbevis, vilket i sin tur leder till att vårt stärkta källskydd och meddelarfrihet inte gäller. Visserligen skulle ett sådant skydd kanske inte spela så stor roll, eftersom hot mot rikets säkerhet är ett undantag från det förstärkta skyddet. Dessutom skulle det kanske vara kontraproduktivt, eftersom ett utgivningsbevis kräver ansvarig utgivare, och då skulle det helt plötsligt finnas någon tydligt identifierad att åtala i en domstol. Ju mera förvirrande det juridiska subjektet kan göras, desto bättre.

Wikileaks har hittills skyddat sina källor genom kryptoaktivism. Sajten har, som Oscar Schwartz påpekar i en krönika, sin bakgrund i hacktivism snarare än publicistiska traditioner. Istället för att i egentlig mening falla tillbaka på lagar och principfasta stater, handlar detta om relationen mellan kryptoanarki och civilsociologi. De första kryptoanarkistiska manifesten kom på 90-talet (läs dem i denna .pdf som finns i i2p). Yttrandefrihet blir på så sätt inte en lag eller princip, utan något man gör, med teknologiska medel.

Någon som gör med teknologiska medel är även FRA. Gärna i samarbete med USA. Jan Donner, chef för informationssäkerhet på FRA (duger inte "informatör") säger till DN:

Vi ser hur flera stater och organisationer bygger upp sin kapacitet för att kunna slå mot andra länder. Man vill verka utan att synas, säger han till tidningen.

Man vill "verka utan att synas". Ja, det vill man. Det är oftast ett mycket mera effektivt sätt att skydda sina källor, än att hoppas på att en grundlag ska ge tak över huvudet för det fria ordet.

All kryptografi åt folket!

Uppdatering: Även Gustaf Nipe skriver.

Skriven av admin den 07 augusti 2010