Jag skriver idag kort på Brännpunkt i SvD om hur FRA-lagen i praktiken avskaffar meddelarskyddeteftersom en föregripande totalövervakning innebär att personen framför tangentbordet till världens femte snabbaste superdator bara är knapptryck från redaktionernas e-post. Jag manar även journalister och publicister att ta till handling. Om lagen går igenom på onsdag rekommenderar jag strejk. Ingen journalist kan arbeta under sådana förhållanden. I vetskapen om att man kanske inte vågar skriva kritiskt om flyktingar, terrorism eller missförhållanden i statsapparaten eftersom FRA kollar mailen snabbare än laptopen hinner starta.

Oscar Swartz skriver påsamma Brännpunktssida som jag, där han sätter press på företagen. Vem kan driva en seriös interetoperatör i Sverige efter FRA? Företag har känslig information om löner, strategier och kontrakt (i vanliga fall är jag mycket mera kritisk till detta). Då vill de  kunna lita på sin internetoperatör. Statligt ägda Telia väljer redan nu att undvika att kablarna går genom Sverige... detta är en katastrof för Sverige som framträdande IT-nation, och för vår kunskapsekonomiska tillväxt!

Jag har en längre artikel i dagens Expressen (ej på nätet än) om hur FRA hotar den fria forskningen. Kommenterar när den finns on-line...

SvD var tvungna att klippa min artikel av platsbrist, så här kommer fortsättningen för den som är intresserad:

För snart ett år sedan skrev jag på Brännpunkt (20071011) och varnade för att Bodströms aggressiva övervakningspolitik skulle få konsekvensen att så kallade Darknets skulle uppstå. Detta innebär att Internetanvändare krypterar och styr om sin trafik för att därmed göra sig osynliga. Detta är idag en utbredd teknik som även vanliga användare använder i allt större utsträckning. FRAs superdator kommer, den dagen då nästan all fildelning sker med denna teknik, omöjligen ha en chans att dekryptera de ofantligt stora mängder datatrafik som passerar våra gränser. Det är i dessa strömmar av vitt brus som de riktiga skurkarna kommer gömma sig. Kvar återstår då bara den vardagliga trafiken. Vi surfar och mejlar, kanske skickar vi några bilder till varandra. Kanske skickar någon nödställd ett meddelande till en tidningsredaktion och hinner i sin desperation inte kryptera e-posten. Är det verkligen det mejlet vi vill att FRA ska läsa i framtiden?

Skriven av admin den 16 juni 2008