Fasadputsregeringen del II - att mildra är att söndra

Beatrice Ask fortsätter med desperat kohandel. Nu ska det bjudas i alliansens auktionshus - IPRED ska inte gälla retroaktivt, alltså, privatpoliserna ska inte kunna ta och genomsöka din internetoperatörs loggfiler som du just nu skapar. Däremot är det fritt fram efter första april. Tanken är att du som fildelare ska gå runt och vara nervös över filmen du delade förra veckan och bli skraj varje gång du öppnar brevlådan för att det kanske ligger en räkning i posten. Vilket underbart sätt att upprätta ett trevligt förhållande mellan kulturskapare och kulturkonsumenter! We love Hollywoods!

Denna strategi såg vi i slutfasen av FRA, alltså fasadputs, och är ett sätt att ta bort tänkandet från politiken genom att göra IPRED till en enkel fråga om "fildelning". Det är en förrädisk strategi för att maskera det faktum att hyrsnutar kommer att få större befogenheter än polisen i jakten på fildelare, att myggor kommer att bekämpas med kanoner. Fortsätter denna trend inom övervaknings- och rättsväsendet har vi snart ett samhälle där anything goes. Att mildra är att söndra.

Igår diskuterade jag IPRED-aktivismen med Per och Rikard. Vi var överens om att det är tråkigt, men kanske oundvikligt, att det hela detta drama utspelar sig i protestens tecken. Att vara emot IPRED är tröttsamt i längden och det riskerar att bli improduktivt att hela tiden säga nej. Låt mig försöka formulera vad jag tycker att IPREDmotståndet handlar om i positiva termer:

Jag noterar att Aftonbladet har börjat länka till min blogg från artiklar som handlar om IPRED. Det är väl trevligt att få många besökare. Men för guds skull - detta är en blogg, så kommentera gärna! Jag vet att det är jobbigt att lära sig av med gammelmediernas konsumentroll, men vi bygger tillsammans!