Debattklimatskoll. Det verkar vara full aktivititet inför hösten kring ämnena vetandepolitik, tro och vetenskap.

Bo Rothstein går ut med friska tag mot Uppsala Universitet i DN och kräver att lärosätet blir degraderat till "något i stil med att verksamheten benämns Statens Institut för Reglerad Kunskapsproduktion i Uppsala (Sirkus)". Vad Rothstein är kritisk mot är att forskningen är politiskt styrd i Uppsala, speciellt i fallet Eva Lundgren. Intressant. Jag kan väl hålla med om att det finns problematiska konsekvenser av att teser utanför offentlighetens ljuskägla ändå får politiskt genomslag. Däremot undrar jag vilken forskning som inte är politisk. Rothsteins hemmaplan, samhällsvetenskapen i Göteborg, må förvisso vara ett positivistiskt föredöme, men hur skulle denna forskning var opolitisk med tanke på vilket genomslag den får i den allmäna debatten? (exempelvis SOM-undersökningarna)

När vi ändå är i den här debatten klingar Anders Flodströms senaste replik som en tidsandans nyliberala refräng. Universitetens prestationer står i fokus för den framtida politiken för högre utbildning. Kansler Flodström betonar "internationell konkurrens", "spetskompetens" och att vi håller på att bli "förlorare" om vi inte skärper vår produktivitet. Det ska bli spännande att se hur långt företagsmetaforerna går att dra innan någon protesterar ordentligt.

Vidare så laddar Elisabeth Sandlund för den kommande profetian från Richard Dawkins i dagen.se. Väntar ett frontalangrepp från Humanisterna, som precis har fått in en lektion i humanism på Plymouthskolan, eller kommer debatten bli sansad? Förresten var det där med lektionen inte alls en dum idé - respekt! - jag gillar dialog och interaktion.

Hösten kan bjuda på riktigt intressanta saker, även om de Cartesianska meditationernas slutgiltiga sanningsbevis är ett lågvattenmärke.

(uppdatering: Rothsteins poäng blir tydligare om man ser på hela citatet från DN-artikeln "I stället har man [Uppsala Uni] valt att anamma de principer som gäller i kommersiell och politisk verksamhet där ledningen bestämmer vad som är sant och rätt och där de anställda förväntas vara lojala och lyda överhetens påbud." )

Skriven av admin den 24 augusti 2007