Min polare Elias, som är en av bloggarna på Gertrude's corner, tipsade mig om den mycket intressanta boken Sagan om den stora datamaskinen av Olof Johannesson, från 1966. Det är en visionär essä om framtiden för datamaskinernas användning i samhället.

Den är skriven innan terminologin om att man har en dator uppfanns, och istället heter det "en data" i singularis, och flera "dator" i pluralis. Men det intressanta är hur Johannesson tänker sig samhällsorganisering i framtiden. I ett statiskt samhälle, kanske med Durkheimskt ekvilibrium, så behövs inte några dator, eftersom den mänskliga data kan kalkylera detta. Men analogt med väderleksförutsägelser så möjligör dator att samhället kan förandras snabbare (tänk late modernity, panspektrocism, dividuell). Dator har gjort att vi i framtiden kommer att ha "ett samhälle som [med] teknikens utveckling gjorts progressivt" (s. 21). Kan det röra sig om en förutsägelse förbazaar-tänk?

Nej, det är snarare kontrollsamhället som beskrivs: "Datornas uppkomst var alltså förutsättningen för ett stabilt samhälle och därmed för ett samhälle fritt från fruktan för ohyggliga katastrofer. Det är icke minst därför som en ny historisk epok börjar med datorna."

Skriven av admin den 29 maj 2008