Folkpartiet säger sig vara beredda att ändra FRA-lagen. Varför pratar bara politker om lagar och inte om kablar som resten av bloggvärlden och alla IT-kunniga gör? Man behöver inte vara särskilt teknisk kunnig för att fatta det där med en sladd. Man kopplar in dammsugaren och den väsnas en massa. Drar man ut den så blir det tyst.

En sladd består för det mesta av koppar och är till för att skicka elektroner. Dessa driver motorer, dator och andra energibaserade maskiner. Men de kan också överföra information. Internet består av båda. Elektricitet behövs för att våra dator ska fungera, och information skickas i kabel mellan dator. FRA vill koppla en kabel till de stora kablarna som skickar mycket information. De vill koppla in sig på ALLA sådana kablar. Annars kan man inte genomföra panspektrisk övervakning, vilket i praktiken betyder massavlyssning.

Om man kopplar in FRA kan man med lagar säga vad de får göra och vad de inte får göra. Men kablarna är där. Åren går och vi är glada och trivs. Kablarna är där, men det är lugnt, eftersom FRA bara får göra goda och bra saker. Vi lyckas sätta en ond terrorist i fängelse och en hackerattack mot polisens hemsida kunde avstyras. Vi är alla glada för det ger oss trygghet och säkerhet.

Men en dag får FRA erbjudande om att de kan få jätteviktiga upplysningar om ett land långt borta dit vi har tänkt att skicka en utlandsstyrka. Den erbjudande parten säger att de i utbyte vill ha lite uppgifter om hur asylsökande från mellanöstern mejlar med sina släktingar. Visst, det kan väl inte skada tänker FRA och byter litegrann. Några år senare kommer ett mindre parti in i riksdagen. De verkar snälla eftersom de talar om att skapa Svenskt folkhem igen. Så de inför lite hårdare krav för människor med osvenska beteenden. Tack vare FRA kan de göra det effektivt. Några år senare fick en beteendevetenskaplig forskare höga anslag för att utreda "sambandet mellan att beställa substanser via nätet och konsumera bilder på minderåriga". Det fick starkt stöd från den nya regering som hade bildats eftersom man hade fått reda på att denna handel, enligt en lista från utrikes spaning, understödde tre terrorceller i Uzbekistan. Eftersom man med ett undantag i PUL kunde förutsäga vilka som hade "avvikande läggningar", registret var ju trots allt heltäckande på grund av kablarna, fick man snabbt ihop en lista som kunde bytas mot att man fick underrättelse om överträdelser i patent inom telekomindustrin.

Det handlar inte om vad man får göra. Det handlar om vad man kan göra. Makt är i huvudsak produktiv och handlar om vad man är able to do. Det är därför kablar är långt viktigare än tilläggspropositioner.

Skriven av admin den 06 augusti 2008