Fredrik Bynander, säkerhetspolitisk forskare vid Uppsala universitet, skriveridag i Svd.

Debattartikeln är tänkvärd på flera sätt. För det första tar Bynander upp den splittring som finns inom försvarspolitiken generellt. Antingen så fortsätter man med övertygelsen om att ett militärt (invasions)hot finns kvar, alltså kallakrigetvärldsbilden. Eller så jobbar man efter post 9/11-ontologin där faran är decentraliserade terrornätverk som kan slå mot ekonomin, infrastrukturen och den allmänna ordningen. Dessa kan ju variera i styrka givetvis. På femtiotalet byggde vi bunkrar mot Sovjet, och på 00-talet ser vi hur framförallt USA och Storbritannien använder de senaste informationsteknologierna för att hitta celler med jihadister.

Men så tar Bynander upp den tredje vägen som inte värderer varken kallakriget- eller post 9/11-hoten särskilt högt, utan tycker att man kan gå en annan väg där man stärker civilsamhällets fri- och rättigheter istället. Ungefär den positionen tar jag och Evelina i vår expressenartikel.

Det paradoxala som Bynander tar upp är att situationen i Sverige just nu är ganska komisk. FRA, som skulle vara hemlig och inte göra så mycket väsen av sig, står högt på nyhetsagendan vecka in och ut, och civilsamhället håller på att skapa kaos i den parlamentariska politiken. Troligvis kommer vi kasta ut lagen redan i höst. Om det är något som är positivt i FRA-dystopin, så är det i allafall att övervakningens pandoras ask har öppnats och nu finns det bara en väg att gå - mot öppenheten. Detta är inte Patriot Act. Eller, på ett sätt är det det eftersom FRA-lagen tangerar i kränkning. Men vi har inga brinnande skyskrapor som hindrar en vettig debatt.

En grej bör kanske tilläggas till Bynanders intressanta artikel. Man kan inte bara utvärdera om det finns en hotbild eller inte. Man skapar även hot och säkerhet. Vi är inte dumma nog att skicka sälar till Irak.

Skriven av admin den 24 juli 2008