Det kanske har undgått ganska många, men genom det amerikanske lagförslaget COICA, "Combating Online Infringements and Counterfeits Act", så har internet sakta men säkert börjat spricka upp.

Anledningen till detta är att man har börjat ge sig på internets domännamn, alltså DNS-systemet. Det började med att 70 sajter togs bort ur det globala DNS-systemet. Till exempel louis-vuitton-outlet-store.com ansågs vara en önskad sajt för piratkopierade skor (eller väskor), och klickar man på den kommer man till ett spärrmeddelande (ser ni likheten med bilden längst upp).

Problemet är nu att detta inte handlar om ett lokalt spärrfilter, som exempelvis det svenska barnporrfiltret som ju installeras hos en majoritet av internetoperatörer. COICA och de amerikanska domstolarna gör sina ändringar i DNS-systemets rotservrar, vilket medför att domännamnen tas bort globalt.

Vän av ordning tänker: Hur kan detta komma sig? Hur kan ett land ha så mycket makt på internet? Svaret är - det har de egentligen inte. Internet är ett distribuerat nätverk, och det är bara av lathet och lydnad som vi har råkat centralisera funktionen av domännamn till ett lands juridiska territorium.

Så vad gör man då? Skriva brev till Obama är nog ganska dödfött. Ladda sin Low Orbit Ion Cannon skapar nog mest irritation.

Svaret är istället att man bygger sina egna DNS-serverar. Just nu håller Telecomix på att uppgradera dns.telecomix.org så att våra autonoma DNS-servrar "reparerar" den skada som censuren (eller vad man ska kalla det) åsamkar. Det är ju inte så att man egentligen bryr sig så mycket om fejkade Louis Vuittonskor eller att något bittorrent-index tas ned. Utan faran ligger redan inbyggd i centraliseringen som finns idag. ICANN och USA har failat. Deras system funkar inte längre som det borde, och då gäller det att vi bygger upp alternativa system som kan se till att nätet funkar.

DNS kan lösas på många sätt. Egentligen handlar det bara om att lite text ska distribueras till flera datorer; ett domännamn ska peka på ett IP-nummer. Det är väldigt basic, med andra ord. Att sätta upp flera alternativa servrar är en lösning. Man kan även tänka sig att DNS-information sprids peer-to-peer, ungefär som i I2P-darknätet.

Så, när allt kommer omkring var det kanske bra att COICA kom på tapeten. Det skapar så småningom bättre nät helt enkelt, genom att flera aktörer distribuerar makt längre ut i noderna.

För den som vill hjälpa till att hacka på telecomix DNS-lösning är det bara att dyka upp i kanalen #dns på irc.telecomix.org (även next level webchat finns).

Uppdatering: Det gick rykten om att det hela potentiellt sett var en avancerad bluff (for the lulz), vilket i sig hade varit bra på sätt och vis. Dock verkar det som att myndigheten ICE bekräftar att de tagit bort de sjuttio domänerna. Se även idg.se.

Uppdatering 2: Torrentfreak har ytterligare detaljer och även en lista på de nu 82 domänerna i det fruktansvärda (stängda) flashformatet "Scribd". Den som befriar den till något riktigt textformat är en hjälte!

Uppdatering 3: Ett annat projekt, p2p-dns, skriver IDG om. Antar att den stora splitten drar allt närmare. And I like it!

Skriven av admin den 28 november 2010