Marie Demker skriver idag på SvD om hur bloggbävningen överbryggade höger-vänster och att en ny form av liberalism utvecklas hos frihetliga bloggare snarare än på partimöten.

Detta är sant och jag skrev själv nästan samma sak i Aftonbladet för ett par månader sedan. Dock vill jag, till skillnad från Demker, betona att detta även är en konsekvens av Internet som konkret assemblage. Dessa 'ideer´finns inte där ute och väntar på att aktualiseras genom en blogg. De skapas i en blixtsnabb interaktion, och får sitt uttryck genom de nya förutsättningar för kommunikation, text och publicistiska möjligheter. Det är också därför "vi"* är pissed off. FRAlenskapen trampar på vårt sätt att uttrycka oss politiskt.

Kanske har Demker rätt i att de politiska partierna kommer att anpassa sig och hitta tillbaka till sina väljare. Detta är nog sant både i en krass och i en positiv bemärkelse. Den krassa verkligheten är att i ett parlamentariskt-politiskt system är vi tvingade att rösta på den representativa makten. Men det positiva är kanske att partier kan börja lyssna på ett ärligt sätt snarare än ett cyniskt och strategiskt.

* Det är alltid lite dumt att skriva vi som om det fanns en åsikt som delades av många. Men jag har ändå känslan av att det finns något sådant, om än otydligt definierat. Protestera i kommentarerna om ni vill! Jag är ju Popperian och gillar att ha fel, inte att ha rätt.

Skriven av admin den 08 september 2008