Två aktuella problem bör lösas: Meddelarskyddet bryts av Försvaret när de eftersforskar källor och Sverige skickar misstänkta terrorister på rendition flights. Bodström förnekar, men blir tillsammans med Göran Persson KU-anmäld.

Jag tycker visserligen att det i grund och botten är en kass idé att skicka soldater till Afganistan. Inte ens "Galten" har mitt godkännande, lika lite som att den Danska "Sälen" skickades till Irak. Mat, medicin och läkare bör generellt sätt vara en bättre källa till goodwill och nytta. Men nu när de är på plats gäller det att fixa så att de kan rapportera hem till medier och bloggar om oegentligheter. Mina tips på lösningsförslag är:

  • Gammelmedierna sätter upp råsäkra VPN- och krypteringstjänster som går ända ned till soldaternas mobiltelefoner.
  • Det bör finnas en marknad för kommersiella tjänster som bygger bort problemet.
  • Internationellt samarbete för routing och Tor-tjänster. Med tillräckligt många noder borde man kunna undvika de så kallade "trafikstråken".

Med FRA är det tänkt att källskyddet ska garanteras genom att denna information "förstörs". Om vi inte ens kan garantera källskydd idag, kan vi enkelt måla upp ett scenario där en hemlig myndighet har en enorm tillgång till denna information, och vad detta får för konsekvenser.

När det gäller rendition flights kan det bli svårare. Ett tips kanske är radical cartography:

{.alignnone .aligncenter}

Bilden visar en användargenererad karta över rendition flights, och vi ser tydligt länken Stockholm - Kairo. Plane spotting förvandlades plötsligt från en hobby till en radikal motståndsstrategi. Förra året gav jag mig på en gissning, att nästa version av Privacy Internationals undersökning skulle representera Sverige med svart färg på följande bild:

{.alignnone .aligncenter}

Om så är fallet har vi mycket att stå i...

Uppdatering: Copy me happy

Uppdatering 2: Några tipstack har kommit in: Paranoid Linux kanske är något för soldater som har fått nog (tack Bjorn), ISXubuntu verkar inte så dumt,  Polippix - The political linux distro utvecklades som ett danskt svar på datalagringsdirektivet. (fyll gärna på i kommentarerna).

Uppdatering 3: Ytterligare ett tips från Axmi. Cheers!

Skriven av admin den 19 januari 2009