När man analyserar bibliometrisk data behöver man ofta mjukvara för att göra den överskådlig. Ett program som tidigare varit populärt är Histcite. Men detta program fungerar bara i (gamla versioner av) Windows, och dessutom verkar det som att det mer eller mindre verkar ha förfallit som abandonware. Den slutna koden gör även att det inte går att förbättra programmet.

Så jag tog mig an uppgiften att försöka skriva ett program i Python med motsvarande funktionalitet. Men även så att funktionaliteten kan byggas ut efter behov. Man kan säga att jag kommit ungefär halvvägs. Detta halvfärdiga arbete har jag nu publicerat på Github under namnet Citepy.

Jag har även lagt upp en live-demo av ett litet dataset (10 artiklar). Den som har använt Histcite tidigare känner igen sig. Men med Python är det ju väldigt enkelt att utöka funktionaliteten. Så jag har bland annat gjort så att det automatiskt skapas nätverksfiler som kan öppnas i Gephi och lagt till en enkel visualisering av artiklar/år.

Målet är att fortsätta utveckla programmet tills det helt ersätter funktionaliteten i Histcite och överskrider den med funktioner som är användbara för forskare.

Så som programmet är i nuläget har användarvänlighet nedprioriterats till förmån för att man ska kunna forma det efter sina egna behov. Kanske framöver går det att bygga ett enklare gränssnitt och en Windows-executable.

Programmet är licensierat med MIT-licensen, så man får göra vad man vill med det ungefär.

Om någon hittar något användbart, hojta gärna till i kommentarerna. Även förslag till vilka funktioner som kan vara användbara tas emot varmt.

Skriven av admin den 09 januari 2016