[caption id="attachment_1308" align="aligncenter" width="406" caption="Tillväxkurvan för i2p-darknet under 2009"]bandwidth2009{.size-medium .wp-image-1308 width="406" height="235"}[/caption]

Jag samtalade med lite folk över öl och pratade då om cipherspace och tutorialen jag tillverkade under dagen. Den ständiga frågan är "Varför?", och svaret "For the lulz" är inte helt självförklarande.

Ett darknet, exempelvis i2p eller freenet, är ett internet-i-internet, alltså krypterade tunnlar av internet inuti det befintliga internet. Det som finns inuti ett darknet är, optimalt sett, helt anonymt. Ett antal potentiella säkerhetsluckor finns dock i alla system, men oftast är de endast "potentiella" och det är svårt att se hur de skulle användas systematiskt.

För fyra år sen gjorde jag ett desperat försök att tala om för Bodström (honom ni inte ska rösta på i valet right?) att inkräktandet i människors nätvaro kommer att leda till feta darknets. Eftersom det inte verkade gå fram i teorin kanske det funkar bättre med praktiken som jag ska försöka förklara.

Bodström utarbetade datalagringsdirektivet. Detta direktiv är mycket effektivt i förhållande till det som brukar kallas den "genomsnittlige-verklighetensfolk-svennebanan-medelsvensson-whatever". Det är sjukt effektivt eftersom servrar och datorer skapar loggfiler som grundkonfiguration. Givetvis ska vi inte ha något datalagringsdirektiv i Sverige, utan istället ska den svenska valrörelsen bli internationellt känd som dödsstöten för detta tvångsdirektiv. Givetvis ska det fällas. Vilket parti tar ledartröjan?

Dessa darknets, som jag stödjer fullt ut, ligger alltid 10 år före lagstiftningen. Det som existerar inom dessa nät känner inga lagar eller regleringar. Men de växer. De växer på grund av larviga lagar från upphovsrättsindustrin som velar fram och tillbaka i en bubbla, likt får letar efter sin herde på en åker i skymningen, och de växer på grund av moralpaniksjägare med skygglappar framför ögonen.

För att stoppa dessa darknets krävs i princip att man förbjuder alla persondatorer som kan kryptera, samt alla routrar som kan skicka trafik vidare på internet. Alltså, det krävs att man avskaffar det så kallade IT-samhället och inför kabel-tv. Endast diktaturer som Kina och Burma klarar det något sånär, dock inte utan att de som verkligen vill komma igenom murarna lyckas med det. Bono vill ha Kinesiskt internet, men inte ens det hjälper. Känn dig drept, loser!

En dator i min lägenhet pumpar just nu cirka hundra gigabyte av krypterad darknettrafik genom internet per vecka. När klienterna, som fortfarande är ganska komplicerade, byggs till ännu enklare lösningar än vad de redan är kommer cipherspace snart bli lika stort som cyberspace. Då undrar jag hur mycket FRA:s superdator på Lovön måste uppgraderas, hur mycket våra internetoperatörer måste investera i lagring och hur många anställda det kommer krävas för att ens få en gnutta av begriplighet ur det vita bruset.

De som verkligen begår brott på internet kommer bli så mycket svårare att hitta....

Skriven av admin den 07 januari 2010