[till alliansens samtliga riksdagsledamöter, kopieras och återpubliceras fritt var som helst]

The triggering of hitherto unknown material processes, one that is limitless and aimless... Once triggered, its mechanism cannot stop at peace, for the indirect strategy effectively places the dominant powers outside the usual categories of space and time (Deleuze & Guattari 2004/1980: 255)

Citatet ovan beskriver tredje rikets krigsmaskin. En maskin går av sig självt, och när den går och går så producerar den kraft, ibland mycket och ibland lite. En maskin skiljer sig från politiken genom att dess mekanism är förprogrammerad och att man endast i begränsad utsträckning kan påverka dess rörelsemönster. FRA-superdatorn kommer att bli en sådan maskin om vi lagstiftar att den ska få finnas till. En liten krigsmaskin.

Det sägs att vi ska ha insyn i hur denna apparat söker efter yttre hot. Det kanske vi kommer ha, men det hjälper inte det minsta. Den dagen vi släpper på strömmen är FRA-samhället ett faktum, ett irreversibelt faktum. Hur kan det vara så? Det är väl bara att slå av strömmen om det var en dålig idé? Så hade det fungerat om det bara rörde sig om en energibaserad maskin, men FRA-datorn kombineras med en myndighets organisatoriska vilja till liv. Efter det kalla kriget, och in i "kriget mot terrorismen", finns det en rad självreglerande mekanismer som ibland faller ur händerna på folket. Kriget kommer inte av sig självt, utan upprätthålls hela tiden, av både terroristerna själva, och de nationer som försöker bekämpa dem. Om FRA-datorn slås på kommer vi få ett samhälle där människor sakta börjar misstro staten eftersom de känner sig övervakade. Vi får ett samhällsklimat präglat av mild paranoia och bristande tillit. I ett sådant klimat kommer vi ständigt att ropa efter flera trygghetsmaskiner. Fler poliser! Fler soldater! Flera servrar som kollar ännu mera trafik! Det är en spiral som till slut glider oss ur händerna. Till slut saknar vår jakt efter säkerhet ett objekt vi kan bekämpa. Vi har inga terrorister, inga u-båtar eller spioner att kanalisera maskinens ofantliga kraft mot. Vi skjuter i blindo. Det är då som vi löper den största risken som ett samhälle någonsin kan ta. Att kraften riktas in mot folket självt. FRA kommer snart att sitta med den makten i sina servrar. Vårt samhälle behöver inte sådana maskiner.

Låt mig ge ett positivt förslag istället. Rösta ned FRA-lagen. Bekämpa terrorism (ja den finns där ute långt borta) med medicin, mat och läkare. Dessa är effektivare än våra JAS-plan, Boforskanoner och splittergranater tillsammans. I längden vänder sig inget yttre hot mot en utrikespolitisk makt som vill väl. Människor i främst Afrika, Mellanöstern och Asien, lider i många fall av hemska krig, sjukdomar och fattiga förhållanden. Det är här som terrorn får sitt stöd. Det är här denna andra fruktansvärda krigsmaskin föds och växer sig stark. Den går aldrig att bekämpa med vapen. Men den går att bekämpa med hjälp till folket. Låt inte svensk utrikespolitik föra ett krig mot terrorismen, utan en fred mot terrorismen. Det är det enda sättet att garantera att varken FRA-dator eller utlandsstyrkor behövs.

Imorgon väljer Riksdagen vår framtid. USA och Storbritannien har valt krig. Det är bara en tidsfråga innan den amerikanska maskinen brinner upp som ett fyrverkeri i den heta Bagdadnatten om dess framfart inte stoppar mycket snart. Ni fyra, sex, tio eller flera som tar det modiga beslutet att lyssna på de desperata röster som har framförts som protester, och går emot partipiskan, kommer att få samma stöd som den senaste veckans bloggbävning har lyckats förmå att uppvisa. Visst, ni sviker kanske er "grupp", kanske får ni inte den där ministerposten. Men, den enda långvariga lösningen är att tala i samma klang som samhällskroppen och dess medborgare. För om man går emot den, på grund av meningslösa partiinterna pakter eller överenskommelser, riskerar man att släppa lös de värsta statliga maskiner. De som inte längre har folkets väl som objekt, utan sig själva. Om FRAs superdator användes till att beräkna gensekvenser så att vi kunde forska om dödliga virussjukdomar skulle den arbeta för människors välbefinnande. Om den istället används för att spana inåt (för allvarligt talat så använder inte talibanerna hotmail) så går den mot den enda uppgift en stat skall ha - människors väl. Rösta nej, inte återremiss eller annat puder.

Skriven av admin den 17 juni 2008