När Ipred-debatten rasade i full storm, ni vet då det fortfarande fanns en chans att göra något åt den, skrev jag en artikel i Sydsvenskan. I den argumenterade jag för att Ipred innebar att hyrsnutar skulle jaga fildelare på ett repressivt och integritetsfrämmande sätt.

Well, nu verkar begreppet ha smittat till ledarsidan som citerar ur min artikel, dock i ett resonemang som är mycket märklig. Citat:

För att göra en intrångsundersökning – det kritikerna kallar ”husrannsakan” – krävs det likaledes domstolsbeslut. Om rätten ger sitt medgivande skall själva undersökningen utföras av Kronofogden. Ett byråkratiskt och föga dramatiskt förfarande med andra ord.

Hur kan en "intrångsundersökning" vara något annat än dramatisk i förhållande till att man har fildelat, något som miljontals människor gör i Sverige? Att det skulle vara "byråkratiskt" ser jag nästan som snäppet värre - welcome to Kafka-land:

"Hej, vi kommer för att beslagta din laptop, men det är inget dramatiskt, det är en ren byråkratisk åtgärd enligt Ipreddirektivet och dess tillämpning i nationell lag. Nejnej, du får inte se skärmdumpen som utgör bevis, då måste du överklaga först och det blir hemskt dyrt för dig. Betala istället bötern så glömmer vi det här."

Men den slutsatsen är kanske inte så konstig när det gäller ledarskribenten(rnas) inställning till övervakning:

Utvecklingen tycks gå mot ökad reglering av internet, mer kontroll och – om man så vill – mer av ett Storebrorssamhälle. Det är beklagligt men förmodligen också oundvikligt.

Det är inte alls oundvikligt. Kom igen... det är politiska beslut!

Skriven av admin den 18 mars 2009