Beatrice Ask säger idag följande:

  • Jag tycker att debatt är bra. Det finns ju en liten grupp som är oerhört engagerad och hörs mycket, och så är det alltid. Men att de som tillverkar någonting måste få betalt för sitt jobb, det tror jag att de flesta ändå håller med om.

Till en början ter sig ett sådant uttalande som en strålande sund demokratisk grundbult. En "liten grupp" (nu är den inte så liten... hitta en Facebookgrupp med 40 000 pers som gillar IPRED) är viktigt, men "de flesta" är viktigare. Nu tror jag visserligen att Ask har fel när det gäller opinionen, men det är irrelevant. Sen är det ingen som har sagt något om att man inte ska få betalt. Christian förklarar bra.

Problemet är att om man förutsätter en "generell opinion" så kommer den alltid att vinna över de som driver viktiga sakfrågor. Då blir det meningslöst att driva frågor överhuvudtaget. Sossarna har drivit monarikins avskaffande i evigheter, men eftersom de tror att "de flesta" skulle opponera sig så duckar de. Dödsstraff, utvisning av invandrare, eller andra frågor är det ingen som vågar driva eftersom man är rädd att man faktiskt ska få stöd.

Det finns massvis med människor där ute som inte tänker på IPRED alls, annat än när det susar förbi en tidning eller en bloggpost. De har ingen åsikt, och måste inte heller ha det. Det är upp till vem som helst att prioritera vilka frågor som hon/han tycker är viktiga.

För att politik ska vara intressant och konstruktiv kan inte varje enskild sakfråga mätas mot en generell opinion. Asks kommentar är konservativ, och hela hennes uttalande osar byråkratiskt mangel, precis som i FRA-frågan.

Det håller inte, förutom om man är teknokrat och siktar på "minsta möjliga skada" så att man blir omvald.

Uppdatering: Ser att Christian Engström har ett liknande resonemang.

Skriven av admin den 17 november 2008