Det finns en klubb som heter Sverige, en klubb som Fredrik Reinfeldt är ordförande i. Vissa får vara med i den; de som är födda och har föräldrar som är med i klubben och de som efter en lång process får komma hit som invandrare. Klubben är väldigt liten, nio miljoner medlemmar, men som tur är har Sverige medlemskap i en annan förening, den Europeiska Unionen.

The Pirate Bay är ingen klubb. Alla som har en internetuppkoppling får vara med, så länge de inte hindras av andra klubbar, exempelvis Danmark. Till och med människor från Mongoliet får vara med, men i klubben Sverige blir det nog stopp. The Pirate Bay utgör med sina 20+ miljoner samtidiga användare en av de större samhällena på internet. Den del av bukten som ibland berör Sverigeklubben skulle man i princip kunna säga att den ÄR internet.

Fler och fler börjar tala om imitationen som grunden för att samhällen ska kunna uppstå, förändras och ersättas av andra. Jag och Kalle kallar detta för smittontologi, Gabriel de Tarde talade om universal repetition, och kopimi är ett projekt under samma horisont. The Pirate Bay bör man förstå utifrån vad de gör: de ger människor möjligheter att kopiera riktigt feta mängder information utan att man behöver gå med i en klubb.

Tarde:

I do not date the birth of society from this idea, for society undoubtedly existed before exchange. It began on the day when one man [sic] first copied another. (28)

Klubbar av typen stater, förbund, föreningar, partier, "ideologier", stora företag, osv. ger även de upphov till imitationer och kopior. Men eftersom dessa för det mesta har katedralstruktur med pyramidal social organisering, sker kopierandet enkelriktat. Se på teve, läs en prasseltidning, gör som läraren säger i skolan, respektera snuten, kopiera det som har godkänts av klubbledningen så vet du att du får kvalitet,vad som är bra för dig, honom och henne.

Eller så låter man detta ske utan medlemskap och utan godkännande av någon styrelse eller något parlament, som internet gör möjligt, men inte garanterar.

Ju längre bort visionen om cyberspace vi kommer blir det allt mera tydligt; fler och fler människor kommer från internet, snarare än klubbar som företag, stater och förbund.

Så som jag ser det handlar det inte så mycket om våra rättigheter till att få bygga samhällen fritt. Rättigheter får man bara inom klubbar. Snarare skulle jag vilja säga TBP-rättegången, tillsammans med utrullningen av övervakning av nätet, utgör ett slags påhopp på våra "hem".

Vi är från internet, och kommer hem till familj, vänner och den kultur vi väljer att dela och ta del av, så fort vi öppnar locket på laptopen.

Således: nästa gång ni åker på charter, fråga inte efter svenskt kaffe, fråga efter wifi. Då är man alltid hemma.

Följ skådespelet på trial.thepiratebay.org. Bussen är på väg.

Skriven av admin den 10 februari 2009