Den här helgen har kantats av en kritik av antimarknader för ett öppet internet och för öppen mjukvara. Först skrev jag och Marcin om nätneutralitet och Telia, sen skrev jag idag om Apple och inlåsningar.

Dessa båda linjer sitter ihop, och de är bara en försmak på vad som är i görningen i och utanför Europa, på sina ställen värre, ibland bättre.

Framtidens internet, det låter klyschigt, har några utmaningar framför sig. Tillåt mig att spekulera!

1. Ökad beräkningskraft kommer att göra Deep Packet Inspection allt vanligare. Om man på allvar vill prioritera trafik, så är DPI det man vill jobba med. Mycket förenklat går det till så att man lyfter ut varje paket som skickas i internäten, och sedan ger man dem en prioriteringsordning, alternativt blockerar dem. Detta kan användas för att göra så att näten ger bättre prestanda för vissa protokoll eller tjänster, för detaljerad övervakning, och eventuellt (och hypotetiskt) för att identifiera all upphovsrättsskyddad data och bygga ett kompensationssystem för "upphovsrättsinnehavare". Dumma kablar blir "smart" infrastruktur, som garanterat kommer ha effekt på nätneutraliteten.

2. Varför Telia? Varför Apple? Det är inte så att vissa är ondare eller godare i djungeln av infrastruktur. Anledningen till att vi tog dessa två exempel, och de bör endast förstås som exempel, är att de är övertydliga i att leverera låsta nät och låsta produkter, samt att de sysslar med vertikal integration; i Telias fall nät+innehåll (ex Spotify, TV, musik) och i Apples fall hårdvara+innehåll (iPod, iPhone, iPad+Itunes Store, App Store). Iphones levererade av Telia är troligtvis den mest slutna internetprodukt vi någonsin skådat, därav dessa exempel. Och fler kommer i framtiden. Snart kopplas iPads, TV-apparater, och annan elektronik som inte är vanliga datorer till internet. Räkna med att innehåll kommer stå i centrum under paroller som "content is king".

3. Varför inte marknadens logik? Telia har kassa nät, men Telenor har helt öppna nät där inget är blockat och det inte finns någon övre gräns på datatrafik. Apples iPhones är som Minitel-terminaler, men Nokia och Android säljer open-source-mobiler där man kan kompilera vilken kod man vill. Om konsumenter vill välja så är det ingen som tvingar dem till de sämre alternativen, låt dem vara! Skicka dem till Sverker på Plus så kan Svenska Folket (tm) bli informerade om vad som gäller, så är allt överstökat!

Riktigt så enkelt är det inte. När stora aktörer har en bit av kakan, så är det ekonomiskt sett det mest rationella att skapa en antimarknad. Telia och Apple kan pressa underleverantörer, kan bygga ut infrastruktur, och framför allt kan de köpa upp mindre företag som kaffebröd. Om vi inte sätter press på de stora aktörerna, byggs inlåsningarna in i vår gemensamma infrastruktur. Telia lägger en fiberkabel, Apple köper upp en processortillverkare. Om internet ska vara internet, som jag och Marcin argumenterade, så räcker inte marknaden till.

4. När vi implementerar telekompaketet i Sverige har vi stöd i de lagar som drevs igenom att implementera en form av nätneutralitet. Vi har möjlighet att implementera att internetanvändare inte ska kunna stängas av från nätet. Förhoppningsvis leder dessa diskussioner till att vi också har flera opinioner som fortsätter att trycka på dessa frågor i alla möjliga sammanhang.

Det är anledningen till artiklarna om Telia och Apple.

Skriven av admin den 19 juli 2010