Jag hatar Google för att de har stängt ned etherpad.com.

Allra mest på grund av den uppenbara anledningen; de har köpt upp Etherpad endast för att stänga ned en konkurrent till Google Wave, som för övrigt är en riktigt sunkig och överhajpad tjänst, som förhoppningsvis kommer att gå åt helvete! Åtminstone tänker jag personligen verka för att den gör det.

Det lyckosamma med Googles manöver är att den utgör ett skolexempel på hur en antimarknad fungerar. Förhoppningsvis kan till och med naiva marknadsliberaler förstå denna händelse. Genom att man genom vertikal integration köper in sig på allt större spektra av olika marknader, har man snart en så pass stark kapitalackumulation att man kan köpa upp konkurrenter endast för att lägga ned dem.

Google håller verkligen på att lansera det där djävla "wave" enligt den magiska formeln "dominera genom att krossa", och uppenbarligen har man fattat att tjänsten inte var så lyckad. Vad gör man då om man har några miljarders riskkapital? Jo, man köper upp alternativen och låser in användarna!

Men. Nu är det inte så att Internet ställer sig och protesterar utanför Googles huvudkontor på grund av detta. Så jobbar lixom inte nätet LOL.

Istället jobbar vi så här: Programmerare och andra som vill bidra - kom till #faxpad på irc.freequest.net. Vi bygger om, bygger nytt! Kollaborativa textdokument i ljusets hastighet är en del av vår vardag. Vi kan inte låta antimarknader styra över detta! Vi har skillz, vi har kraften! Nu bygger vi om!

Google: I år firade vi No Google Day for the lulz, för att i all välmening tänka kring internet och hur vi som användare förhåller oss till nätföretag. Min upplevelse var då att ingen var "kritisk" mot Google. De flesta jag känner gillar verkligen er som företag, för ni har sjukt bra tjänster. Men allt det där kommer troligen att förändras. Det är inte bara Etherpad som är i skottgluggen, utan även exempelvis era avtal med Comhem. Om ni vill behålla en image som ett innovativt nätföretag är det bäst för er att ni snackar med oss. Vi finns på internet...

Uppdatering: Det verkar som Etherpad lyssnade på kritiken, och de lovar att koden ska släppas som open source. Mycket bra! Dock är det nog en smart idé att bygga flera pads, som kan installeras lite var som helst. Autonomi uppnår man genom att installera på sin egen data. Root is power!

Skriven av admin den 05 december 2009