FRA pressas allt mer på varför de ska få massavlyssna svenskt internets. Det är ju jobbigt med sekretess, men för en gångs skull trots att de inte ska går de ut med lite public relations om bra saker de har gjort (det är regeringen som ska svara, men de tiger).

Nu är det ju aningen fegt av mig att bemöta argumenten med hypotetiska scenarier. Men å andra sidan får man ju inte tillgång till vad FRA sysslar med på grund av sekretess... så vad kan man göra? Vi granskar Åkessons väl valda argument:

  1. Stoppandet av ett politiskt mord. Detta är kärnan i det sociala diagrammet panspektron. Föregripande åtgärder där man handlar innan ett brott har begåtts med hjälp av information som man snappar upp. Det enklaste sättet att föreställa sig vad som händer om man intensifierar en sådan typ av brottsbekämpning finner man i filmen minority report. Den bör man se och sen läser man postskriptumet till kontrollsamhällena. Märk väl att detta handlade om ett mord och inte ett terrorattentat. Ett mord... frågan är hur långt ned man kan tänka sig att sänka straffskalan.
  2. De tjetjenska flyktingarna. Nu var det ju snällt att FRA valde ett fall där vi i Sverige var snälla nog att ta emot flyktingarna från det elaka ryssland. (allt handlar verkligen om Ryssland). Men det känns inte som att Schengensamarbetet och det övriga Europa är på väg i en riktning där vi står med öppna famnar inför världens lidande. En sådan typ av kontroll, där man på förhand beslutar sig för om människor ska få stanna eller inte omöjliggör individuella prövningar där flyktingar får förklara vad som har hänt och varför de måste fly. FRA vet ju redan. Antingen släpper vi in dem eller så skickar vi hem dem. Underrättelsen vet med säkerhet. "Sorry, vår underrättelse har inte snappat upp att det förekommer tortyr i ditt land, så du ljuger antagligen. Åk hem!".
  3. Sovjetiskt dödskrasch 1985. Bra jobbat FRA! Ni gjorde vad ni skulle - lyssnade i etern på Sovjetisk raditrafik. Internet fanns inte. Men trots att det finns idag så kommunicerar inte jetflyg via internets. Hur skulle de göra det? Har de iPhones i MIG-planen? Skickar de GPS-koordinater med SMS?
  4. Svensk dödskrasch 1996. Vid den här tiden fanns ju iallafall ett basic internet. Genom att spana på den ryska atomkryssarens "olika system" kunde FRA konstatera att Viggenmonstret hade störtat av en olyckshändelse, och vi slapp trappa upp konflikten (hur vi nu skulle göra det... jag blir orolig... skulle vi skickat upp fler monster i luften och anfallit... hoppas att våra generaler vet bättre). Men trots allt är detta en legitim uppgift för FRA. Spana på skeppet ni. Varför vi ska upp och tuppfäktas med stridsplan övergår mitt förstånd... Kom igen... Top-gun är 80-tal och kallt krig är en onödig provokation som inte gör världen bättre (faktum är att situationen är som hämtad från filmen. Jag såg nämligen om den för inte så länge sedan)... vet inte om det hör till saken, men man fick ju upplysa Stig Bergling om detta för inte så länge sen.

Nummer tre och fyra i kvasten av argument är legitima ur integritetssynpunkt. Sen kan man ju ifrågasätta dem utrikespolitiskt, vilke är en lite annorlunda debatt. Nummer ett och två däremot, handlar om vad FRA vill ha att göra i framtiden för att kunna fortsätta bedriva sin verksamhet. Vi har inte råd eller anledning att lattja med ryssens "busflygningar" (Åkessons egna ord), men invandring och brott ska vi kunna bekämpa. Pre-emptiv brottsbekämpning är dock ytterst kontroversiell och brukar bara kunna ros i land med när det gäller terrorism. FRA vill använda modellen för mindre brott. Pre-emptiv invandringskontroll skapar en problematisk situation för prövning av om en flykting ska få stanna eller inte. När migrationsverket börjar beställa från FRA istället för att lyssna till människor i nöd... då är i vi där uppe i luften med Viggenplanet igen... "Vi kunde avfärda att det förelåg en hotbild."

Skriven av admin den 23 juli 2008