Jag skrev en dyster post för ett tag sen där jag beklagade mig över bristen på akademisk kritik av FRA. Tunnelseende kan vara bra och dåligt. I det här fallet var det inte bra alls, och innebar en överreaktion på en skum Wikipediartikel. Skäms på mig!

Efter lite sökningar och en hel del copypastande från sidan på Digitalidag (tack razor) har jag gjort en liten kartläggning över den akademiska ankdammen. Kriterierna är att de ska ha publicerat i gammelmedia (!) och är knutna till högskola eller universitet.

Först ut är statsvetarna. De intar en särställning bland de som har kommentarat offentligt i medierna. Följande är mycket skeptiska till att en statlig myndighet ska kopiera all vår kommunikation (länk går till artiklar de har skrivit): Henric Oscarsson{.external .text},Stig-Björn Ljunggren{.external .text}, Ulf Bjereld{.external .text},Hans Lödén{.external .text},Sverker Gustavsson{.external .text},Erik Åsard{.external .text}, Leif Lewin ochFredrik Bynander.{.external .text} Därefter en genusvetare, Tiina Rosenberg, en datavetare, Björn Victor{.external .text} och en livs levande motståndsforskare (och en av mina kolleger i produktionen av rsmag.org), Jörgen Johansen{.external .text}. Sen en underrättelseforskare, Wilhelm Agrell{.external .text} och filosofen Torbjörn Tännsjö.{.external .text}

Givetvis är en sådan här lista problematisk. Jag menar, akademiker är ett ett löst begrepp och att välja just gammelmedier är inte så lyckat. En sån här lista är väldigt 68-ig och dessutom undrar jag om det är jag som ser manligt tunnelseende, eller om listan är korrekt med endast en kvinna!

Känner någon till fler? Posta i kommentarerna så fyller jag på.

Uppdatering 1. (tack Rikard):Detlef Quast (informatik), Svein Johan Knapskog (telematik),Markus Bylund, Petr Seipel (juridik),Lee Bygrave (jurudik),Jabok Heidbrink (juridik),Jens Stilhoff Sörensen (historia),Thomas Lindblad (fysik), Per Broström (folkrätt)

Uppdatering 2. (tack Rikard igen): Jan Kallberg (publikt ledarskap) (dock har jag vissa invändningar här, se kommentarer)

Skriven av admin den 02 augusti 2008