Teknik/Kultur. Igår startade jag gruppen The Grimeton Radio Station Appreciation Society på Facebook. Grimeton är en unik VLF-radiostation som är den enda i världen som fortfarande fungerar och den ligger utanför Varberg. Givetvis ska jag och mina vänner åka dit när tillfälle ges!

Denna typ av infrastrukturella hubbar, som visserligen blev obsoleta på 1960-talet, var en gång i tiden viktiga för handel, krig och massmedier. Under kriget så gick många av de transtlantiska kablarna sönder, och då blev denna typ av radiosändningar väldigt viktiga för att nå Amerika.

Jag väntar med empirisk-filosofisk analys av Grimeton, utan ska istället uttrycka min längtan i toner och brus. Med hjälp av instrumenten på bilden har jag gjort en låt som är tillägnad denna radiostation. Först en förklaring:

pict0004.jpg

På bilden ser ni en marin VHF-radio av märket Cobra. Den gör hemskt roliga ljud ifrån sig, exempelvis blippande och brus. Till höger står en kinesisk Minolta-kopia vid märket Seagull, med ett mekaniskt kamerahus som klickar vackert. Resten är standard, ett MIDI-klaviatur och en Mac. Med dessa instrument har jag gjort låten Radiobrus - A tribute to Grimeton (mp3). Observera att alla grundljud endast kommer från kameran och radion, därefter bara samplat och in i trummaskinerna och arpeggiatorerna. Inget mästerverk, men gjort med kärlek!

Skriven av admin den 19 februari 2008