{.aligncenter width="373" height="266"}

Denna blogg är för det mesta fruktansvärt serious business. Filosofi och teknik blandas hejvilt, och analyseras med de obskyraste begrepp. Detta beror på flera saker, men det tar vi inte nu. Jag känner istället att det är dags att lätta upp stämningen med lite eurotrash-kultur.

Jag har länge funderat på vektor i populärkulturen – eurotrashen – och hur den kan hackas för att "rädda internet". Det kan tyckas vara exotiserande och utopiskt, men jag ser ändå en möjlig väg som kan nyttjas. Detta eftersom eurotrashen i grund och botten förutsätter internet som en kloak och en smittohärd.

Låt oss betrakta följande video ur ett genealogiskt perspektiv:

Eurotrashen förutsätter den aggressiva memetiska mutationen som uppstår när något manglas genom Internet Hate Machine, i det här fallet numanuma-memet, vars betydelse väl sammanfattas av Encyclopedia Dramatica:

Passed around the internets like so much Paris Hilton porn, this perplexing video leaves you wondering not "why did this kid do this?" but instead "why do other people think this is funny?"

I Gabriel de Tarde'sUnderground Man analyseras just rörelsen som sedan får repetitionerna att flöda:

To plagiarise these folks whom hardly anyone could henceforth read was to tender them service, nay, to pay them too much honour. One did not fail to do so; and prodgious was the success of these audacious imitations which were offered as original works. The material thus to turn to account was abundant, and indeed inexhaustible.

Till detta kastar vi in ett säkert eurotrash-kort; Basshunter. Jag har tidigare analulzerat detta geni, inte bara för hans mycket säkra texter, utan även för att han ger oss Fruity Loops-tutorials på Youtube som är mycket avancerade (bra torrent här).

Det finns således ytterligare några riktningar i eurotrashen som lockar; närheten till pornografi, enkel sentimentalitet, droger och dansgolv samt en grundläggande emotionell nihilism som lovar att det räcker med att svälja pillret så blir man lycklig. Eurotrashen är en form av relativism - den accepterar inga original. Vi går från Daddy DJ och "Please take me to the party" till Halmstad och "Sitter i Ventrilo och spelar DotA", för att landa i London med "All i Ever Wanted" – audacious imitations – helt utan respekt.

Eurotrashen kan på så sätt inte infoga sig i en borgerlig kultur, men frågan är, kan den överhuvudtaget vara till någon nytta? Eller lurar den på en fara?

Well, även denne man är eurotrash:

{.aligncenter width="210" height="250"}

Berlusconi gillar lättsam TV-underhållning som han kontrollerar som ett knippe vete på en åker. När jag var nere i Italien med monki och hossi så diskuterade vi detta med de lokala nätaktivisterna. Stämningen var allt annat än munter, och allt som var ett helvete sades bero på att denne man kontrollerade politiken och TV.

Men vad är då televisionens framtid? Sverige och Europa står inför en infrastrukturell uppgradering av stora mått, något som inte minst blev en het fråga i diskussionerna om telekompaketet. Jag har tidigare skrivit och värnat nätneutralitet som ett sätt att se till att vi får internet även i framtiden istället för kabel-tv.

Jag tror att frågan måste ställas på ett nytt sätt. Typ, kan Basshunter rädda Italien? Det finns nämligen en catch. Framtidens internet kommer att byggas för 3d-internet, med Avatar streamad rakt in ett trusted-platform-chip för att visas på plattskärmen. Underhållningsindustrin har fattat att paketswitchade fibernätverk är den billigaste och mest skalbara infrastrukturen, även om streaming alltid har varit ganska sunkigt på internet. Men, ni vet, från Spotify och iTunes till Voddler är steget bara en fråga om bandbredd tills vi har Avatar på plattskärmen.

Detta kommer givetvis inte leda till neutrala datornätverk. Traffic shaping kommer att sänka hastigheter för bittorrent, och se till att 3d-TV går i gräddfiler. Nätverken kommer att byggas efter tjänster, inte efter att förmedla paket utan diskriminiering.

Men. Det kommer även leda till att det hamnar fiber i marken och vi får nya högkapacitetsnät. Detta betyder att Berlusconi tappar kontrollen över eurotrashkulturen, till förmån för Basshunter. I dagsläget proxar Italienska internauter runt blockeringen av The Pirate Bay, och använder anonym kommunikation för att de inte vill att Carabinieri ska lyssna. Problemet i Italien är att internet inte finns som infrastruktur, men med 3d-internet så kommer kablarna läggas i marken.

Jag tror dock ej att Basshunter kan rädda oss. Snarare är eurotrash-hacket av 3d-nätet en av flera vägar in i nätverken. Det funkade med bittorrent för tio år sedan, då borde det funka med darknets tio år senare.

Skriven av admin den 11 april 2010