hACTA level up

Picture 8

A shady business of internet content producers came up with an idea soaked with hubris; “Let’s try to write a trade agreement that in turn changes legislations around the world so that we can hold Internet Service Providers responsible for copyritght infringements”. Shady business of course has to operate in secrecy, without annoying citizens that want a public debate about the shape of legislative powers. So the ACTA treaty was classified and put in briefcases that circulated between the capitals of the world to make sure that negotiations stayed off the radar.

It failed.

As the treaty leaked a frenetic work was initiated to transcribe the document in a Faxpad, running on a very busy computer, as the snow was melting outside the window. Another very famous site secured fast downloads, and it was archived for the future.

It seems like the distributed networks know how to defend themselves from fading industries. They want to stay distributed rather than becoming a “3d-Cable-TV-network” under the control of anti-markets. But a leak is only the beginning.

A very successful team of greens, socialists and pirates made sure that the EU parliament does not accept secret paperwork that affects legislation. A parliament that knows nothing of negotiations can of course not pass laws, as a parliament is supposed to represent the people. The internet was, however, faster than the parliaments, again.

The numerous leaks have been very important. Without knowledge, nothing can be discussed, no publics can shaped. Now the papers are on the table, or rather, they are in bittorrent swarms that no single authority can shut down. Busy computers defending the lollernets. Bit by bit we are now able to puzzle together how to make sure that the treaty is forever in the trash can. ACTA turns into hACTA.

#26C3 – Hacktivismus

SAM_0020

Gårdagen bjöd på en världsnyhet om att GSM-krypteringen hade knäckts av Karsten Nohl. Tidigare hade man visserligen knäckt delar av GSM för länge sedan, men det som var unikt med det som presenterades på 26C3 var att allt nu var hackat.

I sedvanlig ordning gör pressklippet den vanliga journalistiska manövern och visar “båda sidor” av myntet. Å ena sidan ropar GSM-industrin att det är olagligt, medans hackers ofta hänvisar till att de vill göra systemen bättre.

Oavsett vilket tycker jag det är som mest intressant när man ser på det hela ur ett perspektiv av teknologisk evolution. GSM-systemet är sjukt gammalt och behöver uppdateras, men så länge man kan förneka svagheter så står det stilla.

Förutom GSM så jobbar jag mycket med singularitetspunkten och Skynet:

Hossi Conner, som figurerar ovan i videon, har även skrivit en fin rapport från idag.

Speciellt intressant var en liten workshop som drog upp planer inför vårens nätaktivism. Närvarande var Netzpolitik, La Quadrature du Net, Piratpartiet (Amelia Andersdotter och Hossi Conner), Wikileaks, Juliagruppen, några fri-mjukvaruföreningar… samt även Werebuild och Telecomix (vissa rykten säger att Telecomix har tagits över av hackergruppen Z31rA, ingen aning om det stämmer).

Det som ligger närmast i aktivisthetsen är ACTA i slutet av januari. Då ser vi kanske om det finns en evil plan att genast göra ACTA till lag genom att inkorporera det i IPRED2, som är under uppbyggnad. Håll ögonen och TCP-portarna öppna, det kan bara smälla till och sen sitter vi där med en hemlig förhandling som lagförslag… trots att detta förnekas.

Fernsehturm:

SAM_0017C-base:

Spotifyförnedringen och Feliahatets antimarknader

Uppdatering: Detta inlägg skrevs före Telia backade.

Jag hatar Spotify.

Länge har jag försökt dölja detta, eftersom det har haft karaktären av ett småaktigt hat. Efterfester har utmynnat i trängsel vid en laptop där trettiosekundersintrona har haglat endast för att avbrytas av reklamen. Då och då har jag fått fåraktiga kommentarer om att Spotify nu allt har löst problemet med fildelningen, som om det skulle finnas en lösning?

Jag har tigit mig igenom populistiska politiker som sett Spotify som en flaggskeppslösning som “passar alla”.

Men jag har tigit om detta fram tills nu. Mest för att undvika de aggressiva utfall som Spotifisterna kastar till höger och vänster omkring sig. Jag har tigit mig igenom oskicket av att folk pejstar spotifyplaylistor i chatrummen och att jag en söndag fann filen spotify.dmg i min downloads-mapp efter en fest.

Allt detta skulle jag kunna förtränga till en knuten näve om det inte vore så att Spotify tillsammans med Telia bryter ny mark i en riktning mot att SABBA INTERNET!

// start Anton Abele remix //

Jag läser i tidningen idag, att Spotify ska få prioriterad trafik i Telias mobilnät. Detta eftersom Spotify behöver så mycket kapacitet för att föra över filerna. Om ditt vanliga internetabbonemang förbrukar den månatliga mängden data, kommer du kunna fortsätta lyssna på Spotify, utan begränsningar i hastighet. Prioriterad trafik! I ett nät! Har ni hört!?

// stop Anton Abele remix //

Exakt vad Telia gör: En (1) tjänst, får prioriterad trafik i ett nät. Det handlar inte om att skydda nätet mot spam, tekniska hinder eller attacker, utan att på ett mycket effektivt sätt låsa in användarna (Telia och Spotify föredrar att kalla dem “konsumener”) mot en distibutionsform för “digitalt innehåll”. Detta är skapandet av en antimarknad, och första steget mot kabel-tv-nät. Internet upphör att vara internet, och går sakta men säkert mot ett nät av tjänster.

Den naive (marknads)liberalen säger då genast: “Om inte konsumenterna vill ha denna tjänst kommer den inte att bli långvarig på marknaden. Ser du, det där sköter marknaden själv”.

Nej, det gör den inte. Marknaden finns inte! Allt som finns är en heterogen topoligi av katedraler och bazaarer. Marknader finns inte, de skapas, på samma sätt som antimarknader skapas.

Både Telia och Spotify har i flera bemärkelser marknadsställningar som knappast kan sägas vara konkurrensutsatta. Telia står i en historisk monopolställning när det kommer till tillgången till vår infrastruktur. De står även som enda Tier 1-operatör för Sverige, och levererar därmed mycket stor del av den trafik som passerar utanför gränserna (med en kopia till FRA).

Spotify lierar sig med samma katedrallobyister som förhandlar om ACTA, även om artisterna givetvis protesterar mot detta.

Poängen är inte att utmåla varken Telia eller Spotify som onda här. Snarare är mitt uppsåt att peka på en utveckling som inte alls är bra för det nätneutrala internet som vi känner det idag. Kopplingen mellan TJÄNST och NÄT måste separeras. Vi kan inte bygga ett internet så att det är till för att leverera vissa tjänster. Då är det ju inte längre internet, eftersom ett paketswitchat TCP/IP-nät i sitt ursprungsläge inte bryr sig om vilka tjänster, protokoll eller portar som används.

Att bygga nät med tjänster som utgångspunkt blir ett fusktbygge. Det måste vi i så fall bygga om. Men nu är det faktiskt så att vi inte behöver bygga fel från första början. Vi har ett nästintill helt neutralt internet i Sverige, varför börja med felkonstruktioner nu? Vad är det som är så himla fel på det nät vi har idag?

Eller så är det inget fel på de nät vi har idag. Utan snarare är det så att vissa stora aktörer snarare tar bakvägen till profit, hellre än att bygga ut infrastrukturen och sälja fint nät.

Vad säger de politiska partierna om detta? (jag frågar som potentiell väljare).

Sommarens nätpolitiska fraktalinzoomning i två minuter

(från #telekompaketet på irc.freequest.net, Söndag kväll)

20:34 < PiJi`> aaaaaah
20:35 < chrisk> ok… here we go
20:35 < PiJi`> WORLD MY FINGER IS ON THE BUTTON
20:36 < Spectraz> Ready or not, here we tweet, you can’t hide… gone RT you, and take it swiftly
20:36 < chrisk> !twitter WeReBuild.eu launches important communiqé to Members of European Parliament  http://bit.ly/15kPXL
20:36 <@John-Henry> Tweet SUCCESS!
20:36 < chrisk> FIREEEEEEEE
20:36 < PiJi`> !tweet 01010111011001010101001001100101011000100111010101101

0010110110001100100001011100100010101110101
20:36 <@John-Henry> Tweet SUCCESS!
20:36 < PiJi`> (reloading)
20:36 < chrisk> FIREFIREFIREFIREFIRE
20:36 <@John-Henry> intensifier: RT @telecomix: WeReBuild.eu launches important communiqé to Members of European Parliament  http://bit.ly/15kPXL –
http://www.twitter.com/intensifier/statuses/2485392552
20:36 <@John-Henry> telecomix: 010101110110010101010010011001010110001001110101011010010110

110001100100001011100100010101110101 –
http://www.twitter.com/telecomix/statuses/2485390980
20:36 <@John-Henry> telecomix: WeReBuild.eu launches important communiqé to Members of European Parliament  http://bit.ly/15kPXL


20:36 < PiJi`> !tweet WeReBuild.eu launches important communiqé to Members of European Parliament http://bit.ly/15kPXL
20:37 <@John-Henry> Tweet SUCCESS!

(ettorna och nollorna är binär kod. Konvertera till text, och voilá)

Werebuild.eu antar Näringdepartementets förfrågan om remissvar

bild-11

Under ledning av Åsa Torstensson har regeringen och näringsdepartementet givit PTS i uppdrag att utreda “öppenhetsbegreppet“. Fantastiskt bra! Werebuild.eu diskuterade detta i cirka tio minuter och fattade därefter ett IRCokratiskt beslut att bidraga till det allmännas och internets bästa, genom att skriva ytterligare ett remissutlåtande en utredning utöver den som PTS har att inkomma med. Då deadline är 30 augusti för remissvaret har vi förståelse för många på PTS ser sina semesterveckor ryka, men ingen fara, internet tar inte semester.

Vi har stort förtroende för PTS, det ligger ju trots allt i deras intresse att de får meningsfulla arbetsuppgifter i framtiden som inte körs över av kapitalstarka antimarknader. Nätneutralitet görs inte i en handvändning utan kräver kontroll.

Då Torstensson fortfarande lever i vanföreställningen om obetalda räkningar och barnporr, något som jag vid ett flertal tillfällen har påpekat är en grav missuppfattning (bland annat här), är en objektiv och sanningsenlig utredning den enda vägen att gå. Vi vill samarbeta och ha dialog kring dessa extraordinärt viktiga EU-frågor! Därför kommer vi att visa mycket goodwill och verkligen anstränga oss för att skriva en tydlig och transparent remiss. Vi tar heller inget betalt, dels för att vi inte har något bankkonto, och dels för att vi känner hur våra plikter som deltagande och issue-drivna medborgare kallar allt starkare.

Vi inkommer med rapporten före dead-line. Vi använder både kommuniaktionsmedel från den så kallade telekomsektorn, samt andra medel för att redovisa våra resultat. Arbetet sker på werebuild.eu’s wiki och i vår kanal (#telekompaketet @ irc.freequest.net). Kika gärna förbi och bidra, eller kom bara och snacka lite allmänt.

Trevlig sommar!

Uppdatering: Jenny Stiernstedt ställer ytterligare bra frågor i DN.

Uppdatering 2: Oscar Swartz och Christian Engström skriver på Newsmill om HADOPI och Näringsdepartementet.

Uppdatering 3: Formellt sett är det ingen remiss som vi ska göra utan en utredning.

En sommar av nätpolitik – Intensifier och Werebuild.eu planerar

Okej. Det är toktryck i nätpolitiken just nu. Det finns ingenstans att börja och ingenstans att sluta. Således tänker jag ge lite uppdateringar vad som är planerna för Intensifier och werebuild.eu.

Denna vecka kommer jag att medverka i en panel på Deutsche Welle Global Media med titeln Information Technology; Preventing or Provoking Conflict? i den gamla västtyska huvudstaden Bonn. Jag är inbjuden av FIfF, i vars tidsskrift jag bland annat har skrivit om nätpolitik tidigare.

Jag kommer att tala om hur nya medier, exempelvis irc, twitter, mediawiki, etc. gör det möjligt att driva aktivistiska, projekt både på mikronivå ända upp till globala territorier. Allt med färska exempel från telekompaketet, laquadrature du net och werebuild.eu. Så vi jobbar. Dessutom ska jag träffa representanter från Arbeitskreis Vorratsdatenspeicherung och planera samarbete inför krumbukterna kring implementeringarna av datalagringsdirektivet i Sverige.

En annan kul grej som händer med werebuild.eu är vår första bot. Den heter telecomix / Adelsmannen. Om man går in i #telekompaketet på irc.freequest.net så  twittrar den, och vem som helst kan uppdatera den direkt via kanalen. Så om man följer telecomix på twitter får man senaste uppdateringarna från vad som händer inom telekompaketet, ACTA, Ipred, etc. Eftersom alla kan uppdatera den… så kan man kalla det hela för kaostwittrande.

Under sommaren kommer det arrangeras djuplodande telekomforskning i Göteborg, i ett samarbete med werebuild.eu och det göteborgska Piratpartiklustret. Tänk hårdvara från tidigt 90-tal, minitelterminaler från typ 80-talet, obskyra nätverksprotokoll, faxar som centralt nav i nätverket och hadopi-simulationer. Distribuerade kaosnätverk som samtidigt är kompletta kontorslösningar… Vill du medverka så kom till kanalen på irc.

Efter min medverkan vid Deutsche Welles konferens åker jag till Venedig för Embassy of Piracy. Det ska bli sjukt roligt att knyta kontakter med internauter från hela världen. Jag lovar att blogga därifrån.

Sist men inte minst planerar jag att dyka upp på Piratpartiets valvaka i Malmö. Det är ju där som det händer nuförtiden 😀

Piratpartiet… just det…

Isobel Hadley-Kamptz skriver en mycket läsvärd ledare om varför hon kryssar Amelia, ett val som jag själv gjort och med största sannolikhet inte kommer ångra. Dock är Isobel inte sparsam med kritiken… men så läser man detta hos Rick Falkvinge. Åh va glad jag blir! Så här vill jag att partiet jag röstar på ska agera!

Piratpolitiken är ungefär som ålens politik. Ni vet, om havsströmmarnas temperatur blir fel så hittar inte ålen till sina parningsplatser i Sargassohavet och dör ut. Då blir det inte rätt. Nätpolitik fungerar nämligen med monstruösa hastigheter, och ibland går det lite för fort. Då riskerar den att bli anafylaktisk, previs som ålens blod.

Dessutom har Marcin skrivit väldigt bra och klokt om varför han kryssar Amelia. Läsvärt!

Sommarens nätpolitik har… bara börjat…

OneSwarm, mellanmänsklig tillit och nya gemenskaper

För snart tre år sen hetsade jag Bodström i en artikel i SvD där jag argumenterade att repression av internets skulle leda till att nya former av kryptering, onion-routers och darknets skulle bli mera populära. Om jag har rätt eller fel på denna fråga återstår att se. Den första april träder IPRED i kraft och vilka sätt som användare kommer dela filer med varandra är lite beroende på hur hyrsnutarna jobbar. Det bittra aprilskämtet kommer förhoppningsvis att leda till en ökad innovationsförmåga istället för att vi slutar kopiera.

I helgen har jag testat OneSwarm, som är intressant för att detta program är mycket lätt att använda. Det funkar på OSX, Linux och Windows (dock ej i Internet Explorer) och laddas ned här. Förutom att OneSwarm är en vanlig bittorrentklient, alltså peer-to-peer, innehåller den funktionalitet för friend-to-friend. Detta innebär att man lägger till vänner man känner och utväxlar krypteringsnycklar med dem. Trafiken mellan vänner är alltså mycket säker. Vad kan man då säga om detta ur en sociologisk betraktningsvinkel?

Om IPRED-snutarna sätter igång med den värsta av stämningshetsande och skickar saltade räkningar hem till användarna, kanske det blir mera vanligt att man undviker stora trackers och sökindex och istället bygger upp små decentraliserade f2f-nätverk. OneSwarm innehåller funktionalitet för att importera dina kontakter från exempelvis Gmail och Gtalk, och med en framtida integrering med exempelvis Facebook, twitter etc. kanske f2f-teknologin har en stark potential. Facebook, exempelvis, används ju oerhört promiskuöst när det gäller att dela med sig av personlig information, och steget till att lita på sina FB-vänner är ju inte alls stort. Sociala medier skapar sociala sammanhang, och i en tid när man inte vill ha en hyrsnut i sitt digitala vardagsrum, är denna form av mellanmänsklig tillit ett sätt att bygga bort problemet.

Hos OneSwarm, som är ett forskningsprojekt med pengar från National Science Foundation, finns utförliga papers om hur teknologin fungerar. Mycket intressant läsning! Dessutom är ju OneSwarm open source, så det är fritt fram att bygga vidare.

IPRED är dock fortfarande dåraktigt. Nästa integritetskränkare heter ACTA.

Uppdatering: Stefan Nilsson på KTH har skrivit en mycket bra frågor-och-svar om OneSwarm.

Alla som knäböjer inför WTO är upphovsmän!

Jan Rosén, professor i civilrätt och ordförande i Svenska föreningen för upphovsrätt, uttalar sig till IDG.se och tillför en replik till spectrialteatern:

“Om Pirate Bay inte skulle anses otillåten skulle Sverige bryta mot sina internationella förpliktelser och jag tror att det skulle ställas internationella krav på Sverige att leva upp till dem”, säger Jan Rosén, professor i civilrätt.

Eftersom jag knappast är någon expert på civilrätt undviker jag att anklaga Rosén för att tala sanning eller för att syssla med FUD. Istället hoppas jag att någon av de många kompetenta juridikbloggarna kommer att kommentera och bidra till grupparbetet.

Varför ska vi lyda WTO? Varför ska vi lyda USA som hotar “piracy countries” hit och dit? Brasilien, Uganda, Thailand och Indien har sagt ifrån förr, och satt sociala mål före copyright-issues. Visserligen kan man se de sociala fördelarna av bromsmediciner på ett mycket mera direkt sätt. Men inte desto mindre har USA drivit påtryckningar mot Pirate Bay, och på ett principiellt plan handlar det om samma enkla axiomatik:

Skall immaterialrätter i första hand vara ett skydd för katedralliknande företag, eller skall den ha sociala mål?

I de komplicerade och mörka processerna kring GATT, TRIPS (som administreras av WTO) och den pågående utarbetningen av ACTA, råder en slags logik där de där supermakterna har oerhört mycket att säga till om, och ekonomiskt och militärt svagare länder kan hotas till tystnad. Detta trots att det är dessa som behöver fri kunskap och kultur allra mest! Obamas handplockade jurister från upphovslobbyn lär inte sitta tysta i alla fall.

Beatrice Ask verkar sitta med ett ACTA-koppel kring halsen, något den borgerliga regeringen är ganska duktig på. Om vi nu ska ha en klubb i Rosenbad som stiftar lagar om vår sociala verklighet, vad är de då bra för om de ändå är bakbundna och lydiga?

Eller som Vandana Shiva uttrycker det, på ett mycket bättre sätt än vad jag gör, i boken Biopiracy (1997):

As currently discussed [1997] in global platforms, such as GATT and the Biodiversity Convention, or as unilaterally imposed through the Special 301 Clause of the U.S. Trade Act, IPRs are prescription for a monoculture of knowledge. These instruments are being used to universalize the U.S. patent regime worldwide, which would inevitably lead to an intellectual and cultural impoverishment by displacing other ways of knowing, other objectives for knowledge creation, and other modes of knowledge sharing. (p. 9, min fetstil).

2009 snackas det om ACTA, och det ser knappast ut som om de rökridåer som höljer förhandlingarna ens kan stava till ‘demokratisk’. RIAA stödjer ACTA.

Eller kanske ännu bättre – Johanna Nylander på svt.se:

Fallet Piratebay handlar inte om kränkningar av upphovsrätten. Det handlar om hur vi förhåller oss till information och kultur på nätet. Ett öppet samhälle behöver ett öppet internet där det är okej att länka och hänvisa till vilka filer som helst.

Således: Varför ska vi, som Rosén verkar se på saken, lägga oss med strupen öppen för högre makter? Vore det inte bättre att vi gick i spetsen för en kultur- och kunskapspolitik som visar vägen mot ett öppet samhälle som drar nytta av de nya sätten att dela med sig?

Uppdatering: Nyheten har nått SvD där Rosén bemöts av Ulf Bernitz som tonar ned läget. Men det behövs ambitiösa och visionära jurister som tänker ännu större!

Phoenix arising: IPRED 2 + ACTA

Tro ej att det tog slut med “hyrsnutlagen“, “privatpolislagen” eller “aj-predd one“. Inte heller med FRA.

Nu kommer ACTA och IPRED 2. Det första låter som ett läkemedel och det senare somen obskyr efterföljare till en första skräckfilm. Rasmus|Copyriot tar några spadtåg i rätt riktining. och grupparbetet kommer att fortsätta här på Intensifier och i oändliga bloggar. Dessutom kommer det snart ut en text på engelska som jag har skrivit.

IPRED 2 är inte beslutad på EU-nivå än, men eftersom förhandlingarna förs i hemliga rum får vi hitta på nya lösningar.

Men aktivismen fortsätter i alla riktningar. Det vore bra med någon från Piratpartiet där nere i Bryssel nu. Christian tycker jag är en bra kandidat.

Jag kommer nog göra en ny skiva som jag lanserar på TPB under våren. “Anti-IPRED” har för övrigt sålts på en julmarknad i helgen. Det tycker jag är kärlek! Länge leve den brända CD-skivan till skillnad från den tryckta!

Ett work-in-progress-smakprov kommer här:

ChrisK (featuring Vicki the Robot) – “Control Society Phoenix Resurrection Vocoder Mille Plateaux Rework Tragedy (intro)”

Om någon undrar vad Vicki sjunger så är det valda citat ur Deleuze & Guattaris A Thousand Plateaus. Ni som har läst tillsammans med mig ett helt år nu kan ju gissa vilka platåer som döjler sig djupt ned i avgrundstalsyntesen!

Filen vill kopiera sig. Namnförslag på skivan mottages gärna i kommentarerna!

Missa inte heller Blays encounter med Vicki.