SAM_0020{.aligncenter .size-medium .wp-image-1287 width="300" height="225"}

Gårdagen bjöd på en världsnyhet om att GSM-krypteringen hade knäckts av Karsten Nohl. Tidigare hade man visserligen knäckt delar av GSM för länge sedan, men det som var unikt med det som presenterades på 26C3 var att allt nu var hackat.

I sedvanlig ordning gör pressklippet den vanliga journalistiska manövern och visar "båda sidor" av myntet. Å ena sidan ropar GSM-industrin att det är olagligt, medans hackers ofta hänvisar till att de vill göra systemen bättre.

Oavsett vilket tycker jag det är som mest intressant när man ser på det hela ur ett perspektiv av teknologisk evolution. GSM-systemet är sjukt gammalt och behöver uppdateras, men så länge man kan förneka svagheter så står det stilla.

Förutom GSM så jobbar jag mycket med singularitetspunkten och Skynet:

Hossi Conner, som figurerar ovan i videon, har även skrivit en fin rapport från idag.

Speciellt intressant var en liten workshop som drog upp planer inför vårens nätaktivism. Närvarande var Netzpolitik, La Quadrature du Net, Piratpartiet (Amelia Andersdotter och Hossi Conner), Wikileaks, Juliagruppen, några fri-mjukvaruföreningar... samt även Werebuild och Telecomix (vissa rykten säger att Telecomix har tagits över av hackergruppen Z31rA, ingen aning om det stämmer).

Det som ligger närmast i aktivisthetsen är ACTA i slutet av januari. Då ser vi kanske om det finns en evil plan att genast göra ACTA till lag genom att inkorporera det i IPRED2, som är under uppbyggnad. Håll ögonen och TCP-portarna öppna, det kan bara smälla till och sen sitter vi där med en hemlig förhandling som lagförslag... trots att detta förnekas.

Fernsehturm:

SAM_0017{.aligncenter .size-medium .wp-image-1288 width="300" height="225"}C-base:

Skriven av admin den 30 december 2009