NSA är sura på Frankrike på grund av att Hadopi-lagen skapar för mycket krypterad trafik på internet. (se även franska bugbrother).

Detta bekräftar vad jag skriver i Det nätpolitiska manifestet på sidan 62 i kapitlet "cipherspace":

I Frankrike har den så kallade Hadopi-lagen från 2009, som ger upphovsrättsinnehavare möjligheten att stänga av misstänkta fildelare från sina internetabonnemang, lett till ett stort uppsving för mjukvaror som skapar darknets.

Så, Sten Tolgfors kanske borde ta nationell säkerhet på allvar och se till att Ipred dras tillbaka. Vi ser nämligen samma process även i Sverige. Chifferrymdens genealogi är en genealogi av matematiskt övertag för den som krypterar, och innebär ett underläge för den som dekrypterar.

Samtidigt som Nicklas Lundblad försvarar rätten till att kryptera, döms en 19-årig miljöaktivist till 16 veckors fängelse för att han vägrar lämna över nycklarna.

I och med ökad repression för immaterialrättslagstiftning kommer allt mer trafik på internet äga rum i krypterad form. Jag spår således att en stor nätpolitisk konflikt kommer uppstå i skärningspunkten mellan matematikens lagar och lagar som vill reglera det öppna nätet. Den ena extrempunkten är förbjuda all förflyttning av tal samt den allmänna räkneapparaten. Det är allt som krävs för att tillverka chiffer.

Den andra extrempunkten är ett fullkomligt accepterande av kryptoanarkin och den chiffernetiska teorin om samhällen. Som ni kanske redan vet lutar jag åt detta senare alternativ.

Kanske är följande eskalation bara av godo: Att fildela är stöld (om man verkligen vill). Tjuvar är paranoida och börjar kryptera. Mera kryptering eliminerar risken för att jobbiga  ska kunna övervaka våra data och bygger upp en infrastruktur som inte går att stoppa. Den paranoida fildelaren bygger cipherspace.

Personligen har jag min i2p-router uppskruvad precis så mycket att mitt internetabbonemang inte rasar ihop. Chifferrymden reser sig som en direktaktion mot så banala lagar som de om upphovsrätt.

och den <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Computer">allmänna räkneapparaten"</a>.
Skriven av admin den 07 oktober 2010